Putin, Türkiye ile ticari ilişkileri başlatması için hükümeti görevlendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rus uçağının 24 Kasım 2015'te düşürülmesinin ardından ilk doğrudan temas olan görüşmede, liderlerin yüz yüze görüşme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Erdoğan ile Putin'in telefonla görüşmesinin ardından Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için yeni adımlar atma kararı alındı.

Sputnik Türkiye'de yer alan haberde, Kremlin'den gelen açıklamaya göre Putin ve Erdoğan, 'herkes için ortak bir tehdit olan terörizmle mücadele için uluslararası işbirliğinin aktif hale getirilmesi gerektiğini' vurguladı. Ayrıca Putin ekonomi alanı da dahil işbirliğinin yeniden başlatılması amacıyla Türkiye'yle görüşmeler yürütülmesi için hükümetini görevlendireceğini söyledi.

Türk Cumhurbaşkanlığı kaynakları da 40 dakika süren görüşmenin çok olumlu geçtiğini, ilişkilerin normalleşmesinin konuşulduğunu, Putin'in saldırıyla ilgili taziyelerini ilettiğini ve liderlerin yüzyüze görüşme konusunda anlaştıklarını aktardı.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Erdoğan ve Putin görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.
İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."

PESKOV: TAZMİNAT KONUSUNDA BU GÖRÜŞMENİN SONUÇLARI REFERANS ALINMALI
Diğer taraftan görüşme başlamadan önce açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ın tazminat ödenip ödenmeyeceği konusundaki çelişkili açıklamaları sorulmuştu.

Peskov, "Bu konuda pek çok açıklama yapıldı. Ama referans alınması gereken, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmeleri ardından çıkacak sonuç olmalı" ifadelerini kullanmıştı.

Bu görüşme, Kasım 2015'te Rus jetinin düşürülmesinden bu yana Putin ve Erdoğan arasındaki ilk doğrudan temas oldu.

Telefon görüşmesi, Erdoğan'ın Putin'e Rus jetinin düşürülmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirdiği ve içinde 'özür dilerim' ifadesinin yer aldığı bir mektup göndermesi ardından geldi. Daha önce telefon görüşmesinin Kremlin'in inisiyatifiyle gerçekleştirileceği belirtilmişti.