Putin: IŞİD'i iki yılda yok ettik

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Suriye'nin Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne bir ziyaret gerçekleştirdi. Programında Mısır ve Türkiye ziyaretleri bulunan Putin'in Suriye'ye gidişi sürpriz olarak yorumlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı Ankara buluşmasının öncesinde Putin Suriye'de bulunan Hmeymim hava üssünü ziyaret etti. Rus hava güçlerinin konuşlanma noktası olan Hmeymim hava üssüne ilk kez giden Putin, burada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la buluşarak çeşitli açıklamalarda bulundu. 

Putin'e bu ziyaretinde Savunma Bakanı Sergey Şoygu da eşlik etti. Yaptığı açıklamalarda Putin Şoygu'ya "Savunma Bakanı (Sergey Şoygu) ve Genelkurmay Başkanı'na (Valeriy Gerasimov) Rus güçlerinin, daimi konuşlanma noktalarına geri çekilmeye başlanması emrini veriyorum" dedi.

'IŞİD SADECE 2 YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE...'

Bölgede yürütülen operasyonun başarı elde ettiğini ve Rus askerlerinin ülkelerine zaferle döneceklerini söyleyen Putin, 'Rusya ve Suriye ordularının uluslararası terörizmin en güçlü gruplarından birini (IŞİD) sadece 2 yıl gibi kısa bir sürede yok ettiğini' belirtti. 

'DURUP GERİ ÇEKİLMEK HALKIMIZIN KARAKTER ÖZELLİKLERİNDEN DEĞİL'

Suriye'de verilen kayıplar nedeniyle geri çekilmeyeceklerini belirten Putin, "Durup geri çekilmek halkımızın karakter özelliklerinden biri değil. Tam tersine, kaybettiklerimizin hatırası, hangi kılık içinde gizlenirse gizlensin, katıksız bir kötülük olan uluslararası terörizmin kökünü kazımamız için bize daha fazla güç verecek" şeklinde konuştu. 

'RUS GÜÇLERİNİN 2 DAİMİ KONUŞLANMA NOKTASI OLACAK'

Ayrıca Putin, Rus güçlerinin biri Hmeymim'de diğeri ise Tartus'ta bulunacak 2 daimi konuşlanma noktasının olacağını söyledi. Rus güçlerinin önemli bir bölümü geri çekilmiş durumda olsa da bölgeden tamamen çekilmeyeceklerini kaydetti. 

Putin Hmeymim'e yaptığı ziyaret esnasında Beşar Esad'la da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye ve İran'ında desteğiyle birlikte, Suriye'ye huzurlu bir ortamın gelmesini dilediğini belirtti.