Paris treni saldırganı Türkiye ile mi bağlantılı?

Paris trenindeki kalaşnikoflu saldırganın, Türkiye'de Fransız IŞİD'cilerle bağlantısı olabileceği söyleniyor.

Dış Haberler

Cuma günü Amsterdam'dan Paris'e giden hızlı trende, kalaşnikoflu bir saldırgan 2 ABD, 1 Fransız ve 1 İngiliz vatandaşı tarafından engellenmiş ve bir katliamın önüne geçilmişti.

Yakalanan saldırganın üzerinden kalaşnikof ve kalaşnikof mermilerinin yanı sıra, Luger marka otomatik tabanca da ele geçirildi.

Fransız yetkililer, saldırganın kimliğini Ayoub El Khazzani (Eyüb el-Hazzani) olarak belirlediler. Hazzani, Fas asıllı ve DNA bilgileri daha önceden İspanyol istihbaratının elindeydi.

CNN'e konuşan bir terörle mücadele yetkilisi, Hazzani'nin Mayıs ile Temmuz ayları arasında, Avrupa'dan Türkiye'ye gittiğini ve IŞİD'e katılmayı denediğini düşündüklerini söyledi.

Aynı yetkili, "Hazzani'nin Türkiye'de bulunan Fransız IŞİD'liler şebekesi ile bağı var gibi görünüyor" dedi. Bu grubun, daha önce Cezayirli bir öğrenci olan Sid Ahmed Ghlam tarafından yönetildiği ve Paris'te saldırılar düzenleme talimatı aldığı ileri sürülüyor.

Ghlam, geçen Nisan ayında Paris'te saldırı hazırlığı yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Ghlam'ın iki kez Türkiye'ye gittiği ve burada IŞİD'lilerle görüştüğü söyleniyor.

İddiaya göre, buradaki IŞİD'liler Ghlam'ı Suriye'ye gelmekten vazgeçirerek, Paris'te saldırılar düzenlemeye ikna etti.