Pakistan ve Katar, Taliban militanlarını Türkiye üzerinden Suriye'ye göndermiş

Pakistan ve Katar'ın, Taliban militanları ile yerel aşiret mensuplarını Türkiye üzerinde Suriye'ye Esad'la savaşmaya gönderdiği belirtiliyor.

Dış Haberler

Suriye'deki ABD destekli "cihat"a Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin yardımları iyi biliniyor. Ancak bir başka Amerikan müttefiki, Afganistan'da El Kaide'nin yaratılmasında büyük payı olan Pakistan'ın payı da belirmeye başladı.

New York Times'tan (NYT) Carlotta Gall'ın haberine göre, Afganistan'daki son Taliban saldırısı, yine Pakistan'ın yardımıyla düzenleniyor. ABD ve Çin'in, Taliban'ı barış masasına oturtması için Pakistan'a baskı yaptığı ancak İslamabad'ın bunun için adım atmadığı belirtiliyor.

Haberde, Pakistan'ın yalnızca Afganistan'daki değil, bölgedeki çatışmalara da karıştığı, ülke istihbaratının küresel "mücahid kuvvetleri"nin idarecisi olarak faaliyet yürüttüğü, hatta IŞİD'in yükselişinde de payı olduğuna ilişkin spekülasyonların yapıldığı vurgulanıyor.

PAKİSTAN EL KAİDE'NİN EVİ GİBİ
2014'te, Pakistan'ın baskı sonucunda Taliban ve El Kaide'ye operasyon başlatmasından önce, Taliban militanlarına "tiyo" gittiği ve birçok militanın Kuzey Veziristan'dan kaçarak Afganistan'a sığındığı söyleniyor.

Taliban'a bağlı Hakkani şebekesi de, Kuzey Veziristan'daki karargahını terk ederek Kurram'a taşınmıştı. Hakkani şebekesinin lideri Siraceddin Hakkani, Pakistan'da rahatça dolaşabiliyor, hatta Pakistan istihbarat binasını bile ziyaret edebiliyor.

Dahası, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri'nin de Pakistan'da olduğu, Belucistan'ın güneybatısında, Afganistan'da eğitim kampları kurmak için faaliyet yürüttüğü belirtiliyor.

Ancak Pakistan'ın rolü burada bitmiyor. 2014 yılındaki zoraki operasyondan önce, yüzlerce aşiret savaşçısının Kuzey Veziristan'dan Suriye'de savaşmaya gönderildiği, haberdeki iddialar arasında.

TANIDIK ŞEBEKE: KATAR VE TÜRKİYE
Bölgedeki aşiret mensuplarının ve taliban militanlarının verdiği bilgilere göre, savaşçılar önce Kuetta'ya, sonra da Katar'a gitti. Katar'da yeni pasaportlar alan militanlar, buradan Türkiye'ye gönderildi. Son durak ise Suriye'ydi.

Başka militanlar ise, Pakistan'dan kaçak yollarla İran ve Irak'a geçerek yolculuklarını tamamladı. Irak'a giden militanların zamanlaması da manidardı: Irak'ın 2014 yılındaki büyük işgal operasyonu, bu döneme denk gelmişti.

NYT haberinde, Pakistan'ın Katar'la işbirliği yaparak 300 aşiret savaşçısını ve Taliban militanını Suriye'ye gönderdiği söyleniyor.

PAKİSTAN HER YERDE
Muhabir Gall, 1990 yılında Çin'de yaptığı bir otobüs yolculuğunu da hatırlıyor. Uygurlarla birlikte seyahat eden muhabir, bu kişilerin Pakistan'daki medreselerde eğitim gördüklerini, Afganistan'da kısa bir "cihat" tecrübesi edindiklerini ve kendilerine verilen yeni Pakistan pasaportlarıyla ülkelerine geri döndüklerini vurguluyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ğani'ye göre, Pakistan Taliban'ı barışa zorlamazsa, Afganistan 2016 yılında muhtemelen kesin bir çöküşle karşılaşacak.

Son olarak, Afganistan'ın güneyindeki Helmand eyaletinde yer alan kritik Sangin bölgesi, yoğun Taliban saldırısı altında. BBC'ye konuşan bir Afgan komutan, kentin Taliban'ın eline geçmek üzere olduğunu açıkladı.