'Özgürlük savaşçısı' VanDyke şimdi de Irak'ta - Lübnan'ın faşist liderinin danışmanlığında!

Libya ve Suriye'de "devrimcilik" yapan paralı asker Matthew VanDyke isimli ABD'li, şimdi de Irak'ta ortaya çıktı.

Dış Haberler

"Arap baharı" boyunca birçok ülkede "profesyonel devrimcilik" yapan ABD'li Matthew VanDyke, bu sefer Irak'ta ortaya çıktı.

Libya ve Suriye'de "isyancılar"la birlikte Kaddafi ve Esad'a karşı savaşan VanDyke, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşacak Hristiyan "gönüllüleri" güvenlik firması aracılığıyla topluyor.

Yurtdışındaki, özellikle de ABD'deki Hristiyan gruplar tarafından fonlanan "Nineva Ovası Koruma Birliği (NPU)" IŞİD'e karşı savaşacak yerel Hristiyan milisler yaratmayı amaçlıyor.

AFP'ye konuşan VanDyke, "Bu, benim bir devrimci olarak yaptığım işleri büyütmem demek" dedi. VanDyke, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kentinde bulunuyor.

VANDYKE VE ABD BAĞLANTILARI
Birkaç ay önce, VanDyke taktik değiştirmeye karar vererek kendi özel güvenlik şirketini kurdu. Şirketin adı, "Uluslararası Özgürlüğün Çocukları (SOLI)". SOLI'nın ilk görevi ise, NPU için milis eğitmek.

NPU'nun, ABD-California merkezli Amerikan-Mezopotamya Örgütü (AMO) tarafından finanse edildiği belirtiliyor. Kurumun aralık ayından bu yana "Nineva'yı Şimdi Onarın (RNN)" inisiyatifi çerçevesinde NPU'ya 250 bin dolar aktarıldığı açıklandı.

Gurubun başkanı David Lazar, bağışlarının yüzde 80'inin ABD'den geldiğini söyledi.

AMO'nun gıda, giyecek ve koruyucu malzemelerin yanı sıra risk değerlendirme ve NPU milislerini eğitme amacıyla 5 özel güvenlik şirketiyle anlaştığı kaydedildi.

LÜBNAN'DAKİ FAŞİST MİLİSLERİN AKIL HOCASI DA 'DANIŞMAN'
Lazar, inisiyatifin en önemli destekçileri arasında, Lübnan İç Savaşı'nda Hristiyan Falanjist militanların liderliğini yapan Walid Phares'in de ismini saydı. Lazar, Phares'in bütün projenin, AMO'nun ve NPU'nun danışmanı olduğunu söyledi.

Ancak daha sonra, Lazar bunu reddetti ve RNN Sözcüsü Jeff Gardner, Phares'in projeye hiçbir dahli olmadığını savundu.

AFP'ye e-posta yoluyla cevap veren Phares de projeye dahil olmadığını söyledi. Ancak Phares, ABD merkezli Ortadoğu azınlıkları sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü MECHRIC'e danışmanlık yaptığını kabul etti. AMO da, MECHRIC'in üyesi.

GRİ BÖLGELER
RNN, VanDyke'nin eğitim programında olduğunu kabul etti. Ancak, VanDyke'nin "kendi işi için NPU'yu kullanmak istemesi" gerekçesiyle kontratın iptal edildiği açıklandı.

VanDyke, şirketinin Irak'ın kuzeyindeki bir "gri bölgede" faaliyet yürüttüğünü kabul etti. "Gri bölge", Bağdat hükümetinin, Kürdistan'ın merkezi hükümetin bilgisi dışında petrol çıkartıp ihraç ettiği bölgelere verdiği isim.

ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISININ GEÇMİŞİ
Matthew VanDyke'nin Facebook hesabı, geçtiğimiz Aralık ayında Suriye yanlısı Suriye Elektronik Ordusu (SEO) tarafından hacklenmişti.

"Brown Moses" isimli blogunda, Suriye'de yaşanan çatışmalarda kullanılan silahları, kaynaklarını inceleyen, gerçek adı Eliot Higgins olan İngiliz, özellikle geçen yaz Guta'da gerçekleştirilen kimyasal saldırının faili olarak Suriye ordusunu işaret etmesiyle gündeme yerleşmişti. Guardian ve CNN gibi yayın organları, Higgins'i referans göstererek hakkında haberler yapmışlardı.

SEO'nun ele geçirdiği Facebook yazışmalarının bir bölümü, Higgins ile VanDyke'nin Suriye'deki çetelerin elinde bulunan kimyasal silahlara dair diyaloglardan oluşuyor.

8 Mayıs 2013 tarihli bir yazışmada, Matthew VanDyke Higgins'e şunları söylüyor:

Muhaliflerin elinde az miktarda kimyasal silah bulunduğu ihtimalini göz ardı etme. Birkaç aydır bu konuda bilgi sahibiyim. Bu OFF THE RECORD. Bunu sana yalnızca bu alanda [Suriye konusunda] çok iyi iş çıkardığın için anlatıyorum. Bu ihtimali bilmeye hakkın var.

Daha sonra VanDyke, muhaliflerin kimyasal silah elde ettiği bilgisini güvenilir bir kaynaktan edindiğini ve kimyasalların ne tür bir binadan/yapıdan alındığını ve bu bina/yapı hakkında da bilgi sahibi olduğunu söylüyor. VanDyke, Higgins'e bunları "gelecekte Suriye'de yapılacak kimyasal saldırılara karşı açık fikirli olması için yazdığını" belirtiyor ve konu hakkında "Benden duymadın" diyerek Higgins'i uyarma ihtiyacı hissediyor.