Orban'dan Putin'e Türk Akımı talebi: Macaristan'a uzat

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türk Akımı doğalgaz boru hattının Macaristan'dan geçmesini talep etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, Orban'ın teklifine yeşil ışık yaktı.

Dış Haberler

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün Moskova'da gerçekleştirdiği görüşme sırasında, Türk Akımı doğalgaz boru hattının Macaristan'a uzatılmasını talep etti.

Zirvenin ardından basın konferansında konuşan Orban, "Macaristan'ın hemen güneyine inşa edilen boru hattının, Macaristan'dan da geçmesini istediği bir sır değil. Bu, Macaristan için harika bir imkan olacak. Sayın Devlet Başkanı'ndan bunu düşünmesini talep ettim" dedi. 

Putin ise, "Rus gazı, Macaristan topraklarından geçerek Avrupa'ya ulaşıyor. Macar topraklarındaki yeraltı depoları, talebin en üst seviyeye çıktığı dönemlerde dahi Avrupalı tüketicilere güvenli ve kesintisiz olarak gaz tedarik edilmesini sağlıyor. Macar partnerlerimizi Rus gazını Avrupa'ya taşıyan yeni güzergahlara dahil etme imkanları üzerinde duruluyor. Türk Akımı'nın tamamlanmasının ardından, onun karadaki uzantılarından birinin Macaristan'dan geçmesini ihtimal dışı görmüyorum" diyerek, Orban'ın teklifine yeşil ışık yaktı.

İki liderin, ayrıca, 2020'de Rusya'dan Macaristan'a doğalgaz tedarik hizmeti sağlanması konusunda da anlaştığı belirtildi.

YÜZDE YÜZ GAZPROM

Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı projesine ilişkin anlaşma Rusya ve Türkiye tarafından Ekim 2016'da imzalandı.

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’da Kıyıköy beldesinden Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.

Projenin deniz bölümünün inşaatı, Rus şirket Gazprom'un yüzde 100 iştiraki South Stream Transport B.V. şirketi tarafından gerçekleştiriliyor.