Obama: 'Suriye'ye asker göndermeyi veya uçuşa yasak bölge düşünmüyoruz'

G20 Zirvesi'nin son gününde basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye asker göndermek veya uçuşa yasak bölge gibi askeri önlemlerin IŞİD'le mücadelede verimli olmayacağını söyledi.

G20 Zirvesi kapsamında düzenlediği basın toplantısında konuşan Obama, ABD'nin IŞİD'le mücadele kapsamında güvenli veya uçusa yasak bölge ilan etmenin saha operasyonu gerektireceğini, bunun da 'verimli' olmadığını düşündüklerini ifade etti.

"Ordumuz Musul, Rakka ya da Ramadi'ye gidemez ve geçici olarak IŞİD'i temizleyemez diye söylemiyorum" diyen Obama, bu durumda daha önce gördüklerinin tekrarını yaşabileceklerini söylerek bir anlamda Afganistan ve Irak işgallerinin başarısızlığını kabul etti.

Kara operasyonu düzenlemeyi düşünmemekle birlikte IŞİD'e karşı askeri ve diplomatik bir stratejiye sahip olduklarını söyleyen Obama, bu stratejinin IŞİD'e hava saldırılarıyla baskı yapmak, 'muhaliflere' yardım etmek ve eğitim vermek, IŞİD'in finansmanını kesmek, diplomatik anlamda ise Suriye ve İran'ı Suriye içinde ılımlı bir muhalefetin olduğuna ve geçiş sürecini yönetebileceklerine ikna etmeyi kapsadığını açıkladı.

Obama sözlerine şöyle devam etti: "Diyelim ki 50 bin askeri Suriye'ye gönderdik, o zaman Yemen'de bir terör saldırısı olduğu zaman ne yapacağız? Yani, bir stratejinin sürdürülebilmesi gerekiyor. Bizim stratejimiz IŞİD'i hedef almak, kapasitesini kısıtlamak, Suriyeli, Iraklı ve Kürt güçleri desteklemektir, işte takip etmemiz gereken strateji budur."

IŞİD'İ YOK EDİYORUZ

"IŞİD'i yok ediyoruz" diyen Obama, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta daha sınırlı bir alana çekildiğini, bu sürecin devam etmesi için operasyonlara fazla devletin katılıması gerektiğini ifade etti. "IŞİD'i Irak ve Suriye'de yenmek yeterli değildir" diyen Obama, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, Lübnan, Ürdün devletleri şu anda inanılmaz büyük bir yük kaldırıyor. Bu ülkeleri mülteciler karşısında tek başına bırakamayız. Mültecilere kapılarımızı açmak zorundayız. Ama güvenliği de sağlamak zorundayız."

Paris saldırılarına dair açıklamalar yapan Obama, kendilerine saldırıların gerçekleşebileceği yönünde istihbarat gelmediğini kaydetti.