NYT: Trump’la Erdoğan arasındaki anlaşmaları damatlar yapıyor

New York Times’ta çıkan bir yazıda ABD Başkanı Trump’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki iletişimin aile üyeleri arasındaki gayrı resmi ilişkiler üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekildi.

soL - Dış Haberler

ABD'de yayımlanan New York Times (NYT) gazetesinde David D. Kirkpatrick ve Eric Lipton imzalı bir yazıda ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle olan ilişkilerinin “iktidarla evlenen ve şimdi Ankara’yı Washington’a bağlamanın anahtar rollerini oynayan” damatlar üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekildi.

İlişkilerin “Damatlar üçlüsü” üzerinden yürüdüğü söylenirken yazıda bu damatların Erdoğan’ın damadı olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aydın Doğan’ın damadı ve Trump Towers’ın ortağı Mehmet Ali Yalçındağ, Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner olduğu söylendi.

Yazıda Trump’la Erdoğan arasında geliştirilen bu gayrı resmi hattın "Barış Pınarı Harekatı"nı takiben geldiği öne sürüldü.

'ÜLKELER ARASINDAKİ RESMİ İLİŞKİLER EŞ DOST AKRABA İLİŞKİSİNE DÖNÜŞTÜ'

George W. Bush'un başkanlığı döneminde ABD'nin Ankara Büyükelçisi olan Eric Edelman, NYT’ye yaptığı değerlendirmede ”Trump, bazı ülkelerle olan resmi ilişkileri aileler ya da ahbaplar arasında ilişkilere çeviriyor. Erdoğan da bu tür ilişkileri kesinlikle tercih eder, çünkü kendi ahbap kapitalist rejimini yönetiyor. Ancak bu, tüm Amerikalıları kaygılandırmalı" yorumunda bulundu.

41 yaşındaki Berat Albayrak’ın Türkiye'de sadece “damat” olarak ABD’deyse "Erdoğan’ın Kushner’i" olarak anıldığı belirtilen yazıda Albayrak’ın yükselişinin 15 Temmuz sürecini takiben hızlandığına dikkat çekildi.

OVAL OFİSTE DAMAT BULUŞMASI

İki devlet başkanının damatlarının, birbirlerini en geç 2018'den beri tanıdıklarının söylendiği yazıda Albayrak’ın Enerji Bakanı olduğu dönemde İsrail'le daha yakın ekonomik ilişkiler kurduğu ve Beyaz Saray'ı Kushner'la görüşmek üzere ziyaret ettiği hatırlatıldı.

Bu yılın Şubat ayında Ankara'da buluşan damatlar Kushner’in Erdoğan’la görüşmesi sebebiyle bir araya gelmişti. Erdoğan’la görüşmenin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı, Kushner'den, Albayrak ile ikinci bir toplantı yapmasını istedi.

NYT'de yer alan yazıda Erdoğan’ın, Şubat ayındaki damat toplantısını potansiyel bir dönüm noktası olarak kabul ettiğine ve Trump’ın S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yönelik olarak bazı ticari avantajların azaltılması kararını şaşkınlıkla karşıladığına dikkat çekildi.

Erdoğan, “Trump, Türkiye'ye ekonomik ilişkiler hakkında konuşmak için damadını gönderdi, damadını kabul ettim, kendi damadımla oturdum ve ayrıntılı olarak konuştum” demiş ve Trump’ın yaptırım kararının zamanlamasının “düşündürücü” olduğunu söylemişti.

'İKİ LİDERİN PERDE ARKASINDAN GAYRİ RESMİ İLİŞKİSİNİN ARACILARI'

Trump'ın Erdoğan lehine bazı tavizler verdiği gerekçesiyle ABD Kongresi'nde her iki partinin eleştiri oklarının hedefi olduğunu hatırlatan NYT yazısında, şu değerlendirme yer aldı:

"Üç damat arasındaki bağlar, iki liderin gayriresmi ve genellikle perde arkasında yürüttüğü ilişkinin dünyanın en çalkantılı bölgelerinden birinde ABD’nin politikalarını nasıl şekillendirdiğini göstermesi açısından önemli."

S-400 YAPTIRIMLARINDA AYDIN DOĞAN’IN DAMADI TEMSİLCİLİK YAPTI

Türk yetkililer ve diğer kaynaklara dayandırdığı yazıda NYT, Erdoğan'ın S-400 yaptırımları gibi konularda hem kendi damadı Albayrak'ı hem de Trump’ın iş ortağı Yalçındağ'ı, Kushner aracılığıyla Trump yönetimiyle ilişki kurulması için temsilci olarak görevlendirdiği iddiasını aktardı.