‘Netanyahu seçim günü söyledikleri nedeniyle yargılanmalı’

Komünist milletvekili Aida Touma-Sliman, İsrail seçimlerini ve Ortak Liste’nin başarısını soL’a değerlendirdi.

Alper Birdal

İsrail’de dün yapılan seçimlerde ipi bir kez daha Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud göğüsledi. Ancak seçimlerin en çok konuşulan gündemi, içlerinde İsrail Komünist Partisi’nin de bulunduğu, büyük ölçüde İsrail vatandaşı Arapları temsil eden Ortak Liste’nin başarısı oldu. Ortak Liste, seçimlerde üçüncü sırada yer alarak İsrail parlamentosu Knesset’te 14 sandalye elde etti.

 

‘NETANYAHU’NUN ZAFERİ SÜRPRİZ DEĞİL’

Ortak Liste’den seçilerek Knesset’e girmeye hak kazananlardan biri de Aida Touma-Sliman oldu. Aynı zamanda İsrail Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi de olan Touma-Sliman, Netanyahu’nun seçimi kazanmasının bir süpriz olmadığını vurguladı. “Netanyahu, Filistinlilere savaş açarak, Filistin devletini engelleyeceğini söyleyerek sağcı seçmenin oyunu aldı” diyen Touma-Sliman, Netanyahu’nun seçimi kazanacağının işaretlerinin seçimlerden iki gün önce hayli netleşmiş olduğunu sözlerine ekledi.

‘NİYETİMİZ İTTİFAKI SÜRDÜRMEK’

Seçimlerin en çok konuşulan gündemlerinden bir tanesi de Ortak Liste oldu. Ulusal Demokratik İttifak (Balad), Birleşik Arap Listesi, İslami Hareket’in güney kolu, Yenilik İçin Arap Hareketi (Ta’al) ve Barış ve Demokrasi Cephesi (Hadaş) tarafından oluşturulan seçim ittifakı, oyların yüzde 11,98’ini kazandı.

Touma-Sliman, Arap milliyetçisi, İslamcı ve komünist partileri bir araya getiren ortak paydanın ırkçılığa karşı mücadele ve İsrail’de demokratik bir alternatif yaratma arayışı olduğunu söyledi.

Touma-Sliman, Siyasi yelpazenin bu kadar farklı yerlerinde duran partilerin parlamentoda bir arada durmaya devam edip etmeyeceği sorumuzu ise, “Niyetimiz bir arada durabilmek. Bu büyük ölçüde seçim barajını aşmak için kurduğumuz teknik bir ittifaktı, ancak ırkçılığa karşı ve demokratik bir alternatif yaratmaya yönelik bir araya gelen bu partilerin Knesset’te de birlikte davranmasını umuyoruz” diye yanıtladı.

Büyük ölçüde İsrailli Arapların oylarını aldıklarını söyleyen Touma-Sliman, Ortak Liste’den parlamentoya Yahudi üyelerin de girdiğini vurguladı.

‘NETANYAHU ÇİZGİYİ AŞTI’

Ortak Liste’nin sözcülüğünü yapan Hadaş üyesi Ayman Odeh ve diğer Ortak Liste adayları, Netanyahu’nun seçim günü Likud yanlılarına yönelik, “Sağın iktidarı tehlikede. Arap seçmenler sürüler halinde sandıklara gidiyor” sözlerine tepki gösterdi.

Bu sözleri sorduğumuz Touma-Sliman da, “Netanyahu çizgiyi aştı” dedi. Touma-Sliman, “Yüzde 30’u Arap olan bir ülkede bu ırkçı sözlerin edilmesi, ülkeyi bölmek anlamına gelir. Üstelik insanların en temel hakkı olan seçme hakkını kullanmaları Netanyahu’yu rahatsız ediyor” diyen Touma-Sliman, Likud liderinin bu ifadelerden ötürü yargılanması gerektiğini söyledi.

Touma-Sliman, Arap seçmenlerin seçime katılım oranlarının genel orana hayli yakın, yani yüzde 70 civarında olduğunu söyleyerek, Netanyahu’nun bu ırkçı sözlerle Yahudileri korkutarak oylarını almaya çalıştığını belirtti.

‘DAHA DA KÖTÜ BİR HÜKÜMET GELİYOR’

Touma-Sliman son olarak, yeni parlamentodan nasıl bir hükümet çıkacağına ilişkin sorumuza, “Hükümeti Netanyahu’nun kuracağına şüphe yok. Yisrael Beitenu (Evimiz İsrail) gibi diğer sağcı partilerle koalisyon kuracak. Yani daha da kötü bir hükümet geliyor” diye yanıtladı.