Musul'da Türk askeri: Türkiye Irak'a su şantajı mı yapıyor?

Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığını "gaza karşılık su" müzakeresine çevireceği iddia edilirken, Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri geliştirmeyi Suriye şartına bağladığı belirtiliyor.

Dış Haberler

Rusya'ya ait Su-24 uçağının düşürülmesi ve Türkiye'nin Bağdat yönetiminden izinsiz Irak'taki askeri varlığını artırması gerginliği yükseltirken "pazarlık" iddiaları gündeme geliyor.

Kuveyt'ten yayın yapan Er-Rai gazetesinin Ortadoğu şefi Elijah J. Magnier'in haberine göre, Ankara'nın Bağdat'la pazarlık niyeti var. Bu pazarlıkta, askerlerin çekilmesi ile birlikte "gaza karşılık su" yer alıyor.

Ankara'nın temel kaygısı, Rusya'nın yaptırımlarının genişlemesi durumunda enerji bağımlılığını azaltıp Katar gazını Türkiye'ye ulaştırmak. Daha önce Suriye'den geçmesi planlanan boru hattının Irak'tan geçmesi önerilecek.

Bağdat'ın bunu kabul etmesi durumunda, Türkiye "terörle mücadele" ve ekonomik konularda Irak'a daha fazla destek vermeyi ve Irak'la on yıllardır ihtilaf konusu olan Fırat ve Dicle nehirlerinin regülasyonu konusunda düzenleme yapmayı taahhüt ediyor.

Ancak Ankara, Bağdat yönetiminin işbirliğine yanaşmaması durumunda su pompalamayı azaltmakla tehdit ediyor.

Haberde görüşlerine başvurulan kaynaklar, bütün anlaşmaları ihlal ederek Irak'a yerleştirilen Türk askerlerinin çekilmemesi durumunda Türkiye'nin de "terörist devlet" sayılacağını öne sürüyor.

Türkiye'nin uluslararası koalisyon kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiğini doğrulayan Iraklı kaynaklar, bununla birlikte son ikmalin anlaşmaya tamamen aykırı olduğunu belirtiyorlar.

Kaynaklar, Türk askerinin IŞİD'e yakın bir hatta yerleşmesinin nedenini sorguluyorlar. Soruların sorular arasında, Türk askerinin IŞİD tankerlerinin vurulmasını engellemek için mi bölgeye konuşlandığı, IŞİD'i desteklemek ya da Irak'a şantaj yapmak için mi kullanıldığı yer alıyor.

Kaynaklar şu sıralarda Irak devletinin Türkiye ile savaşacak durumda olmadığına dikkat çekiyorlar. Haberde ayrıca İran'ın da kendi doğalgaz ticareti için Türkiye dışında alternatifler aramaya başladığı vurgulanıyor.

Habere göre, Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri iyileştirmek için tek bir koşulu var: Ankara'nın Suriye dosyasını bırakması, sahadaki vekillerini desteklemekten vazgeçmesi ve IŞİD'e sağlanan tüm ekonomik ve askeri yardımların sona erdirilmesi.

Habere göre, Türkiye'nin Irak gerilimini yükseltmesinde, bölgede Rusya'nın faaliyet yürütmüyor oluşunun da payı var. Buna göre Türkiye, Rusya'da "kaçtı."

Ancak Bağdat'ın Rusya'ya kendi topraklarında IŞİD'e vurma izni vermesi durumunda, Ankara bir kez daha eli zayıf bir şekilde masaya oturmuş olacak.