'Müslüman' ülkelerden Çin'e Uygur desteği

Çin'in Uygurları toplama kamplarında tuttuğu ve eziyet ettiği iddiasıyla ortak mektup imzalayan 22 ülkeye Çin'den yanıt geldi. Söz konusu mektuba karşı 37 ülke, Çin'i destekleyen bir ortak mektup imzaladı. İmzacı ülkeler arasında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.

soL - Dış Haberler

22 ülkenin Çin'in Uygurları toplama kamplarında tuttuğu ve eziyet ettiği iddiasıyla imzaladığı ortak mektuba Çin'den yanıt geldi.

Çin, Birleşmiş Milletler'e mektup yazarak 37 ülkenin Şincan'da kendilerine destek verdiğini duyurdu.

Mektupta, "Terörizm ve aşırılıkla ağır şekilde yüzleşen Çin, mesleki eğitim ve öğretim merkezleri kurmak da dahil olmak üzere Şincan'da bir dizi terörle mücadele ve önlemi almıştır" denildi.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE'DEN ÇİN'E DESTEK

Mektuba imza atan 37 ülkenin arasında birçok Afrika ülkesinin yanı sıra Suudi Arabistan, Rusya, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Venezuela, Küba, Belarus, Myanmar, Filipinler, Suriye, Pakistan, Umman, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.

Bir dönem Çin yönetiminin Şincan'da "zulüm uyguladığını" ileri süren AKP hükümeti, Çin'in Uygurlara eziyet ettiği iddiasına ilişkin ortak mektuba imza atmamıştı. AKP yönetimindeki Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle birlikte bölgede bulunan cihatçı şebekeyle bağları olduğu biliniyordu.