Mülteci raporunda skandal iddia: Türkiye sınırdışı ettiği Suriyelileri Ahrar'uş Şam'a teslim etti

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan Türkiye ve mülteciler raporunda skandal bir iddiaya yer verildi. Buna göre, Türkiye sınırdışı ettiği Suriyelileri El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam örgütüne teslim etti.

Dış Haberler

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan "mülteci anlaşması" tüm dünyada kuşkulara neden olurken, Uluslararası Af Örgütü (AI) Türkiye hakkında bir rapor yayımladı.

Raporda Türkiye'nin mültecilere kötü davrandığını belirten AI, Ankara'nın onları uzak gözetim merkezlerine yolladığını, hatta onları Irak ve Suriye'ye geri gönderdiğini ileri sürüyor.

Tüm haber ajanlarında ve soL'da raporun bu "özet" kısmı ön plana çıkarken, skandal bir ayrıntı dikkatlerden kaçtı.

Raporun "Sınırdışı" altbaşlığında yer alan hikayeler, AKP hükümeti ile El Kaide arasındaki ilişkilere dair ipuçları sunuyor.

AI'nın telefonla görüştüğü ve şu anda Suriye'de olan 2 Suriyeli, Erzurum'daki kapmtan Cilvegözü/Bab el-Hava sınır kapısına otobüsle gönderildiklerini aktardılar.

Bu iki kişi daha sonra yasadışı yollardan tekrar Türkiye'ye girdiklerini belirtiyorlar.

Başka 5 kişiyle de görüşen AI, Erzurum'dan 17-20 Kasım tarihleri arasında 130 kişinin sınırdışı edildiğini öğrendi.

Buradaki püf noktası ise, Bab el-Hava sınır kapısının El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam tarafından kontrol ediliyor olması.

23 yaşındaki bir Suriyeli, sınır kapısında 4 kişinin gözleri bağlanarak Ahrar'cılar tarafından alındığını ve araçla bilinmeyen bir yere götürüldüğünü söyledi.

Aynı genç, Erzurum'dayken sınırdışı edilen 2 kişinin Suriye'de seyahat ederken Nusra Cephesi tarafından alıkonulduğunu haber aldığını da belirtti.