‘Muhaliflere’ Suudi desteği Suriye ordusunun ilerleyişini yavaşlattı

Son dönemde Rusya’nın hava desteğiyle hızlı ilerleme kaydeden Suriye ordusunun ilerleyişinin geçtiğimiz hafta yavaşladığı, bunda Suudi Arabistan’ın “muhalif” gruplara verdiği desteği artırmasının etkili olduğu iddia ediliyor.

Dış Haberler

Rusya’nın hava desteğiyle hızlı ilerleme kaydeden Suriye ordusunun ilerleyişinin geçtiğimiz hafta yavaşladığı belirtiliyor. Bu durumun Suudi Arabistan’ın “muhalif” gruplara verdiği silah desteğini artırmasından kaynaklandığı öne sürülüyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cuma günü bir karşı saldırı başlatan El Kaide bağlantılı Ahrar’üş Şam ve müttefiklerinin Hama yakınlarındaki Atsan ve civar köyleri ele geçirdiğini, Suriye ordusunun bu grupları geri püskürtmeyi başaramadığını duyurdu. “Muhalifler” Perşembe günü de Morek’i ele geçirmişti. Suriye ordusu ise geçtiğimiz hafta Halep’in güneyinde ve Lazkiye’de kısmi ilerleme kaydetti.

Ordunun ilerleyişindeki yavaşlamanın temel sebebinin Suudi desteği olduğuna işaret eden kaynaklar, Suudi Arabistan’ın “muhalif” gruplara çok miktarda tanksavar TOW füzesi vermesinin özellikle etkili olduğu görüşünde.

Lübnan merkezli El Manar TV’ye konuşan, ismi açıklanmayan bir kaynak, “Suudi Arabistan’ın muhaliflere verdiği destek daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir boyuta ulaştı ve bu da operasyonların yavaşlamasına, sahada büyük kazanımların elde edilmesinin gecikmesine neden oldu” diye konuştu. Bir başka kaynak da, “Suudi Arabistan tam anlamıyla delirmiş durumda” diyerek, “muhaliflere” ABD yapımı TOW füzeleri akışının Lazkiye yakınlarındaki Sahl el Gab’da ordunun ilerleyişini durdurmalarının temel nedeni olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr, 31 Ekim’de muhalif gruplara daha fazla “öldürücü silah” tedarik etmeyi değerlendirdiklerini açıklamıştı.