Muaz el-Hatib'den yeni 'muhalefet' girişimi: Suriye Vatan Grubu

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu eski Başkanı Muaz el-Hatib, mevcut muhalefete alternatif olarak 'Suriye Vatan Grubu' adlı yeni bir siyasi oluşum kurduklarını ilan etti.

Eski Suriye Ulusal Koneyi (SUK) lideri Muaz el-Hatib, "Suriye Vatan Grubu" isimli yeni bir muhalefet oluşumu kurdu.

Gruptan yapılan ve Muaz Hatib'in imzasını taşıyan açıklamada, "Halkımızın kanının dökülmesi, özgür kadınlarımızın hapislerdeki feryatları, bizi konferans ve girişimlerdeki ilkelerimizi ilan etmeye çağırdı" denildi.

El Cezire Türk'ün haberine göre, "Rejimin tepesindeki kişi ve ülkeyi bu sefil kadere getiren grup gitmeden Suriye'de çözümün mümkün olmadığını" ifade eden Muaz Hatib, "Rejimi destekleyenlerin düzenledikleri konferanslarda ciddi adımlar atılmalı. Bunların en başında insanlık tarihinin en büyük suçlarından olan sivillerin, yerleşim yerlerinin, okulların ve hastanelerin vahşice bombalanmasının durdurulması gelir" dedi.

CENEVRE VURGUSU
"Siyaset akan kanın ve yıkımların durdurulması için bir anlaşma vesilesidir" ifadesini kullanan Hatib şöyle devam etti:

"Öncelikli olarak hapishanelerde tutulanlar, özellikle kadın ve çocuklar serbest bırakılmalıdırlar. Cenevre bildirgesi Suriye'yi kurtarmak için bir geçiş yoluna zemin oluşturmaktadır. Rejimin rahminden doğanlar yüce halkımızın devrimini temsil edemezler. Suriye'nin siyasi kararının bağımsızlığı, halkın özgürlüğü ve birlikteliği tehlikeye atılamaz."

'REJİMLE MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ'
Muaz Hatib başkanlığındaki muhaliflerden oluşan heyet, Suriye'de siyasi çözüm yollarını görüşmek üzere Kasım ayı başında Moskova'yı ziyaret etmişti. Hatib'in ziyareti SMDK içinde tepkilere neden olmuştu. 

Çarşamba günü Facebook'taki hesabından ziyaretin detaylarına ilişkin bilgi veren Hatib, Suriye muhalefeti içinde yeni bir siyasi akımın oluştuğunu, yakında bunun duyurusunu yapacaklarını ve bu akımın Suriye'deki krize çözüm bulmak için rejimle masaya oturmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefetini oluşturan grupların Moskova'da bir araya gelmelerini önermişti.

YOL HARİTASI HAZIR
Kahire'de Suriye'deki muhalif gruplar arasındaki görüşmeler sürerken Rai El Yevm Gazetesi muhaliflerin rejimle Moskova'daki olası görüşmeler için hazırladığı yol haritasını sızdırdı. Detaylı yol haritasında Suriye'de çözüm için maddeler adım adım sıralanıyor.

Mısırlı yetkililerle Kahire'de görüşen SMDK Başkanı Hadi Bahra "Biz muhalefet olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına aramızda toplanarak olası barış müzakerelerinde kullanılabilecek ‘ortak yol haritası’ üzerinde anlaşma sağlamayı hedefliyoruz" demişti.