Milyonlarca Latin Amerikalı, bu anlaşma sayesinde daha iyi 'görüyor'

Milyonlarca yoksulun göz sağlığı için imzalanan Sandino Taahhüdü, 12. yılını kutluyor.

Dış Haberler

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Küba ile imzalamış oldukları görme sağlığı programı Sandino Taahhüdü'nün 12. yıldönümünü kutladı.

21 Ağustos 2005'te Fidel Castro ve Hugo Chavez, "Mucize Görev" programı aracılığıyla, Venezuela'daki yoksulların uygun göz bakımı ve ameliyatlarına erişmesine yardımcı olmak Sandino Taahhüdü'nü imzaladılar.

O zamandan bu yana, Latin Amerika'daki yaklaşık 6 milyon kişi programdan yararlandı ve son on yılda önlenebilir körlüğün azalmasına yol açtı.

Maduro anlaşmanın yıldönümünde yaptığı açıklamada; "Bu anlaşma, Venezüella halkına görsel sağlık bakımını geliştirmeyi amaçlıyordu... ancak bu sadece ülkemizle sınırlı değil, uluslararası bir işbirliği planıydı. Latin Amerika ve Karayipler'deki yoksul insanlar için. Bu yüzden Bolivarcı Devrim ve Küba Devrimi, Latin Amerika'da insanlığın ve kardeşliğin en önemli dışavurumudur" dedi.

Program başladıktan sonra, en az 21 Latin Amerika ülkesi ve 14 Karayip ülkesinde yoksul topluluklara ulaşmayı başardı.

Program kapsamında cerrahi olarak tedavi edilen en yaygın göz hastalıklarından bazıları pterijium, katarakt, glokom ve şaşılık oldu. Programın bir parçası olarak ücretsiz gözlükler de sağlandı

Dünya Sağlık Örgütü, programın körlüğü veya düzeltilebilir görme yetersizliği çeken insanlar için sunduğu görsel sağlık bakımından övgüyle söz ediyor.