'Milli kahraman' Glezos'tan SYRIZA'ya tepki

Yunan hükümeti, Eurogroup’un kabul ettiği 4 ay vade uzatımı karşılığında yapacağı reformları bugün Troyka’ya sunmaya hazırlanırken, SYRIZA'ya kendi partisinden tepki geldi.

Euro Bölgesi (Eurogroup) maliye bakanlarının cuma günkü toplantısından Yunanistan'ın şubat sonunda sona eren mali programının 4 ay şartlı uzatılması kararının çıkmasının ardından Atina hükümetinin bugün kredi verenlere reform listesini sunması bekleniyor. Yunan hükümetinin sunacağı ve yapmayı taahhüt ettiği reformlar paketinin kreditörler tarafından onay alması halinde 4 ay uzatım kararı uygulamaya geçirilecek.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Yunanistan içerisinden en öne çıkan yorum ise siyası tavrı ve duruşuyla halk tarafından ‘Milli Kahraman' olarak anılan Manolis Glezos'tan geldi. 2000'den bu yana SYRIZA ile seçimlere katılan, partinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili olan ve Çipras'ın da ‘ulusal direnişimizin sembolü' diye andığı Glezos, hükümeti, Eurogroup toplantısında izlediği tavır nedeniyle eleştirdi.

‘BU YANILSAMAYA İŞTİRAK ETTİĞİM İÇİN YUNAN HALKINDAN ÖZÜR DİLİYORUM'
Glezos, ‘Geç olmadan' başlığıyla kaleme aldığı mektupta, Yunan halkının SYRIZA'nın vaatlerine oy verdiğine işaret edip şu eleştirileri getirdi:

Troyka'yı kurum, memorandum'u anlaşma ve kreditörler'i ortak diye adlandırmakla bir önceki durumu değiştiremezsin. Elbette Yunan halkının 25 Ocak 2015 seçimlerindeki oyunu da değiştiremezsin. Halk, SYRIZA'nın vaatlerine oy verdi. 'Sadece Alman ve diğer AB kreditör oligarşinin değil Yunan oligarşisinin de stratejisi olan kemer sıkma önlemlerini iptal ediyoruz. Seçimlerin ertesi günün bir kanunla Memorandum, Troyka ve tüm kemer sıkma kanunlarını iptal ediyoruz.' şeklinde açıklamalar yaptık. Aradan bir ay geçti ve bu açıklamalarımız hala gerçekleşmedi. Yazık. Tarafımdan bu yanılsamaya iştirak ettiğim için Yunan halkından özür diliyorum.

Glezos, tüm SYRIZA üyelerine de ‘çok geç olmadan hükümete tepki vermeleri' çağrısında bulundu.

‘DAHA ÖLÇÜLÜ VE ADİL BİR DEĞERLENDİRME BEKLİYORDUK' 
Yunan hükümet çevrelerinden ise ‘Glezos'un, Yunan halkının onurunun tekrar geri gelmesi için hükümetin yaptığı ve yapmaya devam ettiği sert ve sancılı müzakerelere dair muhtemelen iyi bilgilendirilmediğini' açıklaması geldi.

Açıklamada, ‘Glezos gibi tecrübeli bir üyeden daha ölçülü ve adil bir değerlendirme bekliyorduk' denildi.

AKROPOLİS'TEN NAZİ BAYRAĞINI İNDİRİP YUNAN BAYRAĞINI DİKMİŞTİ
AP'nin en yaşlı üyesi 93 yaşındaki Glezos, 2. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılmak istemiş ancak yaşı küçük olduğu için talebi kabul edilmemişti. Almanya'nın 1941 —1944'teki Yunanistan'ı işgali sırasında ‘Ulusal Direniş' üyesi olan Glezos, Atina'nın sembolü olan Akropolis tepesindeki Nazi bayrağını indirip yerine Yunan bayrağını dikmişti.

Glezos, 1967-1974'teki Albaylar Cuntası döneminde de mücadele vermiş ve 3 kez ölüm cezasına çarptırılmıştı. Glezos, 12 yılını cezaevinde 4 yıl da sürgünde geçirdi.