Michael Flynn, Trump'ın danışmanı olduğu sırada, para karşılığında Türkiye için lobicilik yapıyormuş

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in, Trump'a danışmanlık yaptığı sırada Türkiye için para karşılığında lobicilik yaptığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski güvenlik danışmanı Michael Flynn'in, Hollandalı bir danışmanlık şirketi aracılığıyla Türkiye'ye lobicilik yaptığı ortaya çıktı.

Politico'nun haberine göre, Flynn'in danışmanlık firması Flynn Intel Group, ABD'deki seçimlerden önce ve sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bağları olan Inovo BV için lobicilik yapmaktaydı.

'FETHULLAH GÜLEN'E YOĞUNLAŞILIYORDU'

Flynn'in ayrıca "Türk dışişleri ve enerji bakanlarıyla New York'ta seçimden 2 ay kadar önce gizlice buluştuğu" da öne sürülürken, iddianın kaynağı olarak Inovo'nun kurucu Kamil Ekim Alptekin gösterildi.

Inovo BV'nin Flynn'in şirketine 9 Eylül ile 14 Kasım arasında 535 bin dolar ödediği söylenen haberde, şirketin hedefinin "Fethullah Gülen'e yoğunlaştığı" öne sürüldü.

Flynn'in şirketinin Eylül ayında Inovo için lobicilik yaptığını duyurduğu, ancak Adalet Bakanlığı'na "yabancı ajan" olarak kayıt yaptırılmadığı aktarılıyor. 

'DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN ARDINDAN ALGIYI ONARMASI İÇİN TUTULDU'

Inovo için çalışan Flynn, Şubat ayında Rusya büyükelçisi ile açıklamadığı görüşmeleri sebebiyle istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn'in istifasının ardından Adalet Bakanlığı'na lobicilik faaliyetiyle ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

Flynn'in yaptığı lobicilik faaliyetinin amacının "darbe teşebbüsünün ardından ABD'de kilit topluluklarda Türkiye'deki iş iklimine dair algıyı onarmaya yardımcı olmak" olduğu öne sürülürken, Flynn'in bu dönemde Gülen'le ilgili yazılar da kaleme aldığı aktarılıyor.

FLYNN'İN GÜLEN YAZISI TARTIŞMA YARATMIŞTI

The Hill'de yayımlanan bir yazısında Flynn, ABD'nin Gülen'e "güvenli sığınak" sağlamaması gerektiğini söylerken, söz konusu yazıda Flynn, Gülen ile Ayetullah Humeyni'yi karşılaştırıyor.

"11 Eylül'den sonra Usame bin Ladin'in Türkiye'de güzel bir villada yaşadığını duysaydık ne yapardık" diye soran Flynn'in söz konusu yazısı, Türkiye'de de gündem oluşturmuştu.

'FLYNN YAZMAYI KENDİSİ İSTEDİ'

Flynn'in yazısında, Trump'ın eski danışmanının Gülen'e karşı lobicilik yapmak için ödeme aldığı açıklanmıyordu. 

Flynn Intel Group, yazının "şirketin Inovo ile işiyle bağlantılı olmadığını" öne sürerken, yazının yazılmasını "Inovo, Türkiye Cumhuriyeti ya da başka bir tarafın talep etmediği" öne sürülüyor.

Inovo BV kurucusu Alptekin, Politico'ya yaptığı açıklamada, Flynn'in yazıyı kendi iradesiyle yazdığını ve "Türk siyasetinin kimi ince noktalarını anlamadını" söylerken, buna örnek olarak Flynn'in "Türk hükümetinin en iyi dostlarından olan Müslüman Kardeşler ile" Gülen destekçilerini karşılaştırmasını gösterdi.

'TÜRKİYE İLE TEMAS OLMADAN YAZILDI'

Alptekin, Flynn'in "siyasi idrakının" güçlü olmadığını söylerken, eski ABD ulusal güvenlik danışmanının "kendi güdüleriyle hareket ettiğini" belirtti.

Flynn'in şirketi ayrıca söz konusu yazının, "Flynn Intel Group'un Inovo için yaptığı araştırmayla bağlantılı olduğunu" kabul ediyor. Açıklamaya göre yazının taslak hali de yayımlanmadan önce Inovo ile paylaşılıyor. Inovo'nun yazıya yalnızca "teknik değişiklikler" yaptığı öne sürülüyor.

Açıklamada Flynn Intel Group'un, "Türkiye Cumhuriyeti ile yazıya dair iletişim kurduğu ya da yazının taslağını hükümete gösterdiği" yönünde bir bilgisi olmadığı söyleniyor.

Inovo BV yetkilisi Alptekin de, konuyla ilgili Türkiye ile temasları olmadığını öne sürüyor.