Menbic ihtilafı sürüyor: ABD, PKK ile Türkiye'yi masaya mı oturtacak?

Türkiye'nin YPG öncülüğündeki güçlerin operasyonuna itiraz etmesine rağmen, ABD Kuzey Halep-Menbic hattı için Türkiye'nin desteklediği gruplara güvenmemeyi sürdürüyor.

Dış Haberler

Suriye-Türkiye sınırında hâlâ Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) varlığını sürdürdüğü hat olan "Menbic cebi" tartışmalara konu olmayı sürdürüyor.

Voice of America'dan (VoA) Barbara Slavin'in haberine göre, ABD ile Türkiye, bölgeyi IŞİD'den nasıl kurtaracaklarına ilişkin farklı senaryolar üretmeye devam ediyor.

Dün ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmesinde Menbic meselesinin de gündeme geldiği tahmin ediliyor.

ABD, Azez-Menbic hattının YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Kuvvetleri (QSD) tarafından kurtarılmasını isterken, Türkiye, kendi desteklediği Sünni Arap grupları sahaya sürmek istiyor.

Ancak ABD, bu gruplara, hem askeri performanslarının yeterli olmaması, hem de Nusra Cephesi ile olan bağlantıları nedeniyle güvenmiyor.

Ancak Menbic'de Kürt çoğunluk olmaması nedeniyle, YPG'nin kasabaya operasyonu da şüpheyle karşılanıyor.

Haberde, bir olasılığın, ABD'nin bastırmasıyla Türkiye'nin PKK ile yeni bir ateşkes sürecine girmesi olduğuna dikkat çekiliyor.

VoA, Ahmet Davutoğlu'nun "barış süreci"nin mimarlarından birisi olduğunu ileri sürerek, onun Erdoğan tarafından indirilmesinin iyiye işaret olmadığını belirtiyor.

Obama yönetiminin, Türkiye'ye, PKK'ye yönelik meşru taleplerinde yardım edebileceği, aynı zamanda iki tarafı da barış masasına yeniden oturtmaya çalışabileceği söyleniyor.