Marx için düzenlenen beste yarışmasında Mert Moralı'nın yapıtı birinci oldu

Marx'ın 200'üncü ölüm yıldönümü nedeniyle doğum yeri Trier'de gerçekleştirilen 'Wilde Lieder-Marx.Music' etkinliğinde Mert Moralı'nın eseri düet alanında birinci oldu.

Haber Merkezi

Karl Marx'ın 200'üncü dönüm yılı sebebiyle doğum yeri Trier'de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında BCMG (Birmingham Yeni Müzik Grubu) ve Verein zur Förderung des Jubiläumsprogramms des Karl Marx Jahres in Trier öncülüğünde, Federal Almanya Cumhuriyeti'ne bağlı pek çok sanatsal kuruluşun desteğiyle düzenlenen Wilde Lieder-Marx.Music etkinliği gerçekleştirildi.

Proje kapsamında birçok besteciye Karl Marx'ı konu alan besteler sipariş verildi. Bu besteler İngiltere'nin Birmingham ve Almanya'nın Trier şehirlerinde seslendirildi. Parça sipariş verilen besteciler Celeste Oram, Frédéric Pattar, Robert Reid Allan, Sergej Newski, Ruiqi Wang, Kaspar Querfurth oldu.

MERT MORALI'NIN BESTESİ DÜET ALANINDA BİRİNCİ OLDU

Aynı zamanda çalgı topluluğu, düet ve elektroakustik kategorilerinde değerlendirilmek üzere proje kapsamında Marx'ın yaşamını, felsefesini ya da metinlerini konu alan bir beste yarışması düzenlendi.

Düet alanında Mert Moralı'nın birincilik ödülü aldığı yarışmada dereceye giren besteciler şöyle:

Çalgı Topluluğu kategorisinde:
1. Andrea Portera
2. Cecilia Arditto
3.  Alistair Zaldua

Düet:
1. Mert Moralı
2.Geoffrey Gordon

Elektroakustik:
2. Aldo Brizzi
2. Christophe Lambert
2. Elisabeth Maria Kaiser ve Johannes Winkler

Moralı'nın düet alanında birinciliğe layık görülen bestesini şu bağlantıdan dinleyebilirsiniz:

 Beste siparişi verilen bestecilerin parçaları yanı sıra etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen konserlerde yarışmacıların parçaları seslendirildi.

2 Eylül 2018 günü Trier'de gerçekleştirilen seremonide yarışmacıların ödülleri Federal Almanya Cumhuriyeti Adalet ve Tüketici Haklarını Koruma bakanı Dr. Katarina Barley tarafından takdim edildi.

MERT MORALI KİMDİR?

Mert Moralı 1992 yılında İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini teori ve kompozisyon dalında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde ve kompozisyon dalında “Hanns Eisler” Berlin Müzik Akademisi’nde tamamladı.

Bilkent Üniversitesi’nde lisans eğitimini sürdürürken Vigo Konservatuarı/İspanya’da ve Londra Kraliyet Müzik Akademisi/İngiltere'de birer dönemliğine değişim programı öğrencisi olarak bulundu.

Turgut Pöğün, Tolga Yayalar, Juan Eiras, Wolfgang Heiniger ve Edmund Finnis ile bestecilik çalıştı.

Moralı çalışmalarını dilbilim, otobiyografi, şiir, marksizm ve siyaset gibi konularla ilişkilendirmektedir.

Moralı Martin Arnold, Georgio Battistelli, Isabel Mundry, Marcel Reuter, Kurt Rohde, ve Tolga Yayalar gibi bestecilerin ustalık sınıflarına katıldı.

Eserleri Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da, Bilkent Yeni Müzik Günleri, Sesin Yolculuğu Genç Besteciler Festivali, İstanbul-Essen Kültür Kültür Başkenti November Music, Klasik Keyifler Kapadokya Müzik Festivali,  Eisler Besteciler Forumu ve Yorum Ödülü, Bilgi Yeni Müzik Festivali ve Ultraschall Berlin gibi festivaller kapsamında, Array Ensemble, Hezarfen Ensemble, Ensemble Dal Niente, Plug ve United Instruments of Lucilin gibi profesyonel yeni müzik toplulukları tarafından icra edildi.

Berlin’de yaşayan Mert Moralı, yüksek lisans eğitimini kompozisyon dalında Eun-Hwa Cho’nun öğrencisi olarak “Hanns Eisler” Berlin Müzik Akademisi’nde sürdürmektedir.