Makedonya'ya NATO yolunu açacak referandumda 'boykot' kazandı

Makedonya’nın NATO ve AB üyeliği yolunu açacak isim değişikliği referandumuna katılım yüzde 36'da kaldı. NATO Genel Sekreteri referandumun ardından yaptığı açıklamada Makedonya siyasi partilerine uzlaşarak 'bu fırsatı kaçırmama' çağrısında bulundu.

Dış Haberler

Makedonya’nın adını Kuzey Makedonya olarak değiştirmek için dün yaptığı referanduma katılım yüzde 36'da kaldı.

Oylamaya katılanların yüzde 91’inin “evet” oyu verdiği referandumda iki taraf da zafer ilan ederken bu sonuçlarla isim değişikliğinin parlamentodan geçmesinin zora girdiği belirtiliyor. Çünkü anayasaya göre referandum sonuçlarının geçerli olması için oylamaya katılımın en az yüzde 50 olması zorunlu.

Resmi adı Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) olan ülkenin bu ismi kullanmasına Yunanistan, tarihsel Makedonya'nın önemli kısmını kendi sınırları içerisinde barındırdığı gerekçesiyle karşı çıkıyor, ülkenin NATO ve AB üyeliğini veto ediyordu. Ancak iki ülke arasında imzalanan anlaşmayla FYROM adını değiştirme, Yunanistan da FYROM'un AB'ye ve NATO'ya girmesine engel olan itirazlarını geri çekme sözü vermişti. Sözkonusu anlaşmanın NATO’nun bölgede saldırganlığını artırmasıyla sonuçlanacağına dikkat çekiliyor.

İsim değişikliğine karşı çıkan partilerden ana muhalefetteki muhafazakar parti lideri Hristijan Mickoski, dün yaptığı açıklamada ret oyu verenler ile boykotu tercih edenlerin oranının halkın büyük çoğunluğunun anlaşmaya karşı olduğunu gösterdiğini söyledi. Mickovski’nin partisi Yunanistan’la daha iyi bir anlaşma yapılabileceğini savunuyor.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ise dün gece yaptığı açıklamada, “Oy verenlerin iradesi şimdi parlamentoda siyasi eyleme dönüşmelidir” dedi.

Ülkenin isim değişikliğinin referandumun ardından parlamentoda bir anayasa değişikliği yapılarak onaylanması gerekiyor. Başbakan Zaev, muhalefet partilerinin anayasa değişikliğine onay vermemeleri durumunda Kasım ayı öncesinde ülkeyi erken seçime götürebileceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg referandum sonuçlarıyla ilgili Twitter’den paylaştığı mesajında “Tüm siyasi parti ve liderleri yapıcı ve sorumlu bir şekilde bu tarihsel fırsatı yakalamaya çağırıyorum” dedi. NATO’nun kapısının Makedonya’ya her zaman açık olduğu ifadesini kullanan Stoltenberg “ancak tüm ulusal prosedürler tamamlanmalı” diye yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert de benzer bir açıklama yaparak, ülkenin siyasi liderlerini “partizanlıktan uzak durarak bu tarihsel fırsatı yakalamaya” çağırdı.

Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Twitter’dan yaptığı paylaşımda referandum sonucunun “hem isim değişikliğine hem de ülkenin 'Avro-Atlantik yolu'na geniş destek anlamına geldiği” açıklamasında bulundu.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 17 Eylül’de başkent Üsküp’ü ziyaret ederek referandumda "evet"e destek vermiş ve Rusya’yı referanduma müdahale etmekle suçlamıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Eylül başında ülkeyi ziyaret ederek isim değişikliğine destek vermişti.