Mainz'da BHH Meclisi kuruldu

Birleşik Haziran Hareketi, Almanya'nın Mainz kentinde de yola koyuldu.

soL - Almanya

Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaleti başkenti Mainz ve çevresinde yaşamakta olan bir grup Türkiyeli anti-faşist, AKP'nin ülkelerine dayattığı rejime karşı mücadeleye katkıda bulunma kararlılığıyla 15 Aralık'ta biraraya gelmişlerdi. Bu toplantı ardından dört kişilik bir geçici yürütme kurulu oluşturulmuş, bölgede yaşamakta olan Türkiyelilere Birleşik Haziran Hareketi'ni destekleme çağrısı yapılarak yaygın bir çalışma başlatılmıştı.

Bu çalışmalar 19 Ocak, Pazar günü ilk meyvesini verdi. Opel Fabrikalarının merkezi Rüsselsheim'da, Rüsselsheim Barış Derneği'nin salonunda düzenlenen ve 100 kişinin katıldığı toplantıda, Birleşik Haziran Hareketi'nin ilke ve amaçlarını benimseyen ve Türkiye'de bu doğrultuda yapılan çalışmalara destek verecek bir dayanışma meclisi kuruldu.

Haziran direnişinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ardından bir sinevizyon gösterimiyle başlayan toplantıda, Turhan Kurban Birleşik Haziran Hareketinin ortaya çıkışını, bugüne dek gelişimini, hedef ve ilkelerini ayrıntılarıyla açıkladı. Bu konuşmadan sonra, yurtdışındaki bu dayanışma hareketinin karakteri, amaçları, çalışma yöntemleri ve düzenleyebileceği etkinlikler üzerine tartışmalar yapıldı. Dayanışma hareketini daha da yaygınlaştırmak için neler yapılabileceği üzerine yeni ve ilginç fikirler ortaya atıldı.

Öte yandan, hedeflerin çok çeşitlenerek ve genele yayılarak çalışmaların yoğunluğunu yitirmesine neden olacağı kanısıyla, çalışmaların sadece Birleşik Haziran Hareketi'nin hedefleriyle sınırlı tutulmasına karar verildi.Ancak, yurtdışındaki girişimlerin, kurulacak meclislerin, dayanışmanın yanısıra önemli bir görevinin de, aynı zamanda AKP'nin yurtdışındaki her çeşitten uzantılarına karşı yoğun bir mücadele yürütmek olduğunda birleşildi.

Dört saati aşkın toplantı, 17 kişilik bir meclisin oluşturulmasıyla sonlandı. Bu meclis, Mainz ve çevresindeki çalışmaları vakit geçirmeksizin daha da yoğunlaştırmak, Almanya'nın başkaca kentlerine de örnek olacak çalışmalar yapmak üzere görev aldığını ilan etti.