Macaristan Başbakanı’ndan ‘en az üç çocuk’ benzeri açıklama

Macaristan Başbakanı Victor Orban, dört ya da daha fazla çocuk sahibi kadınlardan gelir vergisi alınmayacağını açıkladı. Göçmen karşıtlığıyla bilinen Orban, Batı Avrupa’nın azalan nüfusa karşılık göçü teşvik ettiğini öne sürerek ‘Biz Macar çocuklar istiyoruz’ ifadesini kullandı.

soL - Dış Haberler

Macaristan’ın sağcı başbakanı Victor Orban, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında dört ya da daha fazla çocuk sahibi kadınlardan gelir vergisi alınmayacağını söyledi.

Ülke nüfusunu artırmak için çeşitli teşvikler açıklayan Orban, dört ya da daha fazla çocuk sahibi kadınlardan hiçbir zaman gelir vergisi alınmayacağı vaadinde bulundu. Orban ayrıca en az üç çocuk sahibi ailelerin konut ve otomobil satın almalarında da avantaj sağlanması vaadini açıkladı.

Avrupa’da çocuk sahibi olanların sayısının azaldığını ve Batı Avrupa’nın buna yanıt olarak göçü teşvik ettiğini öne süren Orban, Macaristan’ın bu konuya daha farklı yaklaştığını belirterek “Sadece sayılarla ilgilenmiyoruz. Biz Macar çocuklar istiyoruz. Göç bizim için teslim olmaktır” ifadelerini kullandı.

Macaristan’da genç nüfusun azalmasının nedenlerinden biri de ülkedeki çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi olarak biliniyor.

Son olarak geçen aralık ayında çıkan ve işçi sendikaları tarafından “kölelik yasası” olarak adlandırılan iş yasası, patronlara, çalışanlardan günde 2 saat daha fazla mesai yapmalarını isteme ve ücret ödemelerini üç yıla kadar erteleme izni veriyor.

Yasa işçi sendikaları tarafından haftalarca protesto edilmiş, Macaristan’da muhalefet 2019’u Başbakan Orban’a karşı "direniş yılı" ilan etmişti.