Macaristan Başbakanı'ndan BM'nin göç önerisine tepki

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Birleşmiş Milletler'in (BM) sığınmacılar için hazırladığı çözüm önerisine 'göçmen ülkesine dönmek istemiyoruz' diye cevap verdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in geçtiğimiz günlerde, göçün gerçek bir fırsat olduğunu, ekonomik gelişmeyi güçlendirdiğini, eşitsizlikleri azalttığını ve farklı toplumları birbirine bağladığını savunan açıklamaları üzerine Macaristan Başbakanı bu fikirleri desteklemediklerine dair açıklama yaptı.

Viktor Orban, BM'nin çözüm önerisini desteklemediklerini belirterek ''Şimdiki BM Genel Sekreteri bugünlerde göçün iyi bir şey olduğunu ve sığınmacıların dünya genelinde dağıtılması için BM'nin çözüm amacıyla bir anlaşma hazırladığını açıkladı. Biz gereken kişilere yardımcı oluyoruz ama sığınmacıları kabul etmiyoruz. Göçmen ülkesine dönmek istemiyoruz'' diye konuştu.

BM tarafından hazırlanan önerilerin tehlikeli olduğunu söyleyen Orban, ''Planlanan dünya anlaşmasında örneğin, yasa dışı sınır geçişlerine verilen cezaların hafifletilmesi, sığınmacı konusunda sivil toplum örgütlerine önemli rol verilmesi ve her ülkenin zorunlu olarak sığınmacı kabul etmesi gibi şeyler var. Bunların hiçbirini desteklemiyoruz'' dedi.