Libya'da Kaddafi yeniden sokaklarda

Libya'da, Muammer Kaddafi döneminin önemli isimlerine hukuksuz şekilde verilen cezalar nedeniyle ülkedeki Kaddafi yanlıları birçok yerde eylem yaptı. Katar ve Türkiye'nin desteklediği hükümetin bölgelerinde yapılan eylemlerde göstericilere ateş açıldı.

Dış Haberler

28 Temmuz günü Trablus'taki bir mahkeme Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam Kaddafi ile 8 diğer Kaddafi dönemi yöneticisini ölüm cezasına çarptırdı.

Daha sonra, Kaddafi'nin diğer oğlu Saadi'ye yapılan işkence ve kötü muamele görüntüleri ortaya çıktı.

Yaşanan olaylardan sonra, Libya'nın dört bir yanında "Cemahiriye" taraftarları sokaklara çıktı. Tobruk, Bingazi ve Ecdebiye protestoların yapıldığı yerlerde bazılarıydı. Göstericilerin talebi, ceza alan isimlerin serbest bırakılmasıydı.

Foreign Policy'de çıkan bir makalede, Kaddafi yanlısı gösterilerde kadınların ve erkeklerin birlikte olduğu, her yaştan insanın bulunduğu ve gösterilerin çoğunun barışçıl geçtiğine vurgu yapılıyor.

Ancak Bingazi'de ve Trablus hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerde göstericilere ateş açıldı. Sirte'de de IŞİD militanları göstericileri ateş açarak dağıttı. Fizan'ın Sebha kentinde de silahlı çatışmalar yaşandı.

Trablus'un güneyindeki Tarhuna kentinde de şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu kentte, Libya'nın en büyük aşiretlerinden birisi yaşıyor.

Libya'da, Trablus'ta Katar ve Türkiye'nin desteklediği İslamcı hükümet yer alıyor. Tobruk'ta ise tüm dünyanın tanıdığı diğer hükümet var.