Lavrov: Türkiye ile İdlib konusunda yeni görüşmeler hazırlığındayız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’le ilgili yeni bir dizi görüşme hazırlığında olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile İdlib konusunda yeni bir dizi görüşme hazırlığında olduklarını söyledi. 

Lavrov, Ankara ile görüşmelerin İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinin işleyişiyle ilgili sorunları netliğe kavuşturmasını umduklarını belirtti.

Lavrov, “Hazırlandığımız yeni görüşmelerde söz konusu bölgenin gerçekten gerilimi azaltma bölgesi olmasını ve bu bölgede teröristlerin hüküm sürmemesini nasıl sağlayacağımız konusunda anlaşmaya varmayı umuyoruz” diye konuştu.

'TERÖRİSTLER HAREKETE GEÇTİĞİNDE KARŞILIK VERİLMEYECEĞİNE DAİR SÖZ VERMEDİK'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov "Hiç kimse hiçbir zaman, Rusya ve Türkiye devlet başkanları arasında varılan mutabakatlar çerçevesinde, teröristlerin şu anda harekete geçtikleri gibi harekete geçmeye kalkıştıkları takdirde karşılık verilmeyeceğine dair bir anlaşma yapmadı" dedi. 

Sahadaki Türk askeri yetkililerinin her şeyi gördüklerinden ve anladıklarından emin olduğunu belirten Lavrov "Teröristler bizim mevzilerimize, Suriye ordu mevzilerine, Suriye sivil hedeflerine, bizatihi Türkiye Cumhuriyeti'nin gözlem karakollarının bulunduğu noktalardan defalarca saldırdılar" diye konuştu. "Teröristlerin aklanması"na yönelik her türlü girişime karşı koyacağını belirten Lavrov, Moskova ile Ankara arasında İdlib konusundaki diyaloğun olumlu sonuçlanacağını umduğunu dile getirdi.

'ABD'NİN HTŞ İLE DİYALOG İMASI YENİ DEĞİL'

Lavrov ayrıca ABD'nin Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ) ile diyalog başlatılmasını ima eden açıklamalarının da ilk olmadığını vurguladı. HTŞ'nin ABD'nin terör listesinde olduğunu hatırlatan Lavrov, ancak ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey dahil Washington'daki yetkililerinin daha önce de HTŞ'yi bir terör örgütü olarak görmediklerini ve bu örgütle diyalog başlatmayı düşündüklerini ortaya koyan açıklamalarda bulunduklarını belirtti. Lavrov bu türden imaların kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti.