Lavrov: Eski Suriyeli generalin açıklamaları baskı altında yapıldı

Rusya Dışişleri Bakanı, "Esad kimyasal silah saklıyor" açıklaması yapan eski Suriyeli generalin ifadelerine kuşkuyla yaklaştığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'nin firari generalinin Şam'ın kimyasal silah stoklarına sahip olduğu yönündeki açıklamaların baskı ya da ödül karşılığında yapıldığını söyledi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Lavrov, "Firari Suriyeli generalin ifadeleriyle ilgili haberleri okudum. Onun, 2013'te kaçtığı belirtiliyor. Aynı yıl, Suriye'nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması'na katılmasına uygun olarak kimyasal silahtan arındırılması konusunda Lahey ve New York'ta Rus-ABD anlaşmasına varılmıştı" dedi.

'3 YILDIR NEDEN SUSUYORDU?'

Bu anlaşma temelinde Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) 2014'te Suriye'deki kimyasal silahların stoklarıyla ilgili Şam'dan bilgi aldığını hatırlatan Lavrov, "İmha edilmesi gereken toplam kimyasal madde 1300 ton düzeyinde tespit edilmişti. Oysa general dün ülkede 2 bin ton kimyasal silahın olduğunu açıkladı. Eğer general bu 2 bin ton hakkında bilgiye sahiptiyse neden 3 yıldır susuyordu?" yorumunda bulundu.

700 tonun küçük bir rakam olmadığını ve saklamanın kolay olmadığını kaydeden Lavrov, "Bu nedenle sanırım aklıselim her bir insan, generalin bu açıklamayı ya baskı ya da ödül karşılığında yaptığını anlar" diye konuştu.