Lavrov: Donbas konusunda neden sadece Rusya'ya yaptırım uygulanıyor?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın Minsk anlaşmalarını sabote etmesine rağmen, sadece Rusya'ya yaptırım uygulanmasının Moskova'da soru işaretleri doğurduğunu söyledi.

Moskova'ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesinin ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Eğer AB, tüm tarafların üstlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini düşünüyorsa, o halde neden sadece Rusya'ya yaptırım uygulandığı konusunda soru işaretleri var" dedi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Kiev yönetiminin Minsk anlaşmalarına yönelik açık sabotajına, Ukrayna hükümetini koruyanlar tarafından tepki gösterilmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'nın yükümlülüğü, Minsk anlaşmalarında imzası bulunan Lugansk ve Donetsk'in üstlerine düşeni yapmalarını sağlamak. Almanya ve Fransa ise, Kiev yönetiminin üstüne düşenleri yapmasını sağlamalı. Moskova, üstüne düşeni yapmaya çalışıyor ancak Kiev, Minsk anlaşmalarında açıkça belirtilmesine rağmen Donetsk ve Lugansk ile doğrudan diyalog kurmaktan kaçınıyor."

MOGHERİNİ: YAPTIRIMLARIN AMACI ÇATIŞMALARI SONA ERDİRMEK

Mogherini ise Rusya-AB ilişkilerinin dondurulmadığını ancak stratejik ortaklığın da sürmediğini belirterek, "Stratejik ortaklığa geri dönmek isteriz. Ancak stratejik ortaklığı düşünmek ve yaptırım uygulamak gerçek dışı" dedi.

AB'nin yaptırımlarının bir amaç olmadığını kaydeden Mogherini, bu politikanın amacının Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları sona erdirmek olduğunun altını çizdi.