Latin Amerikalı kadınlar, şiddetle mücadele için sokaktaydı

Son yıllarda artan kadına dönük şiddet vakalarıyla sarsılan Latin Amerikalı kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde sokaktaydı.

Latin Amerikalı kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde sokaktaydı.

En kitlesel gösterilerden biri, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te onbinlerce kadının katılımıyla gerçekleşti.

Şili, Uruguay, Kolombiya, Venezuela ve Guatemala'da da sokağa çıkan kadınlar, Peru'da bugün büyük bir eylem düzenlemeye hazırlanıyor.

Şili'de erkek arkadaşının saldırısında gözlerini kaybeden ve ülkede simge haline gelen 28 yaşındaki Nabila Riffo, yayınladığı mesajında "Eğer biriniz yaşadığım şeye maruz kalırsa, hemen sevdiğiniz birine, komşunuza, ya da herhangi birine koşun. Lütfen bir adam tarafından korkutulmayın, tehdit edilmeyin" dedi.

ARJANTİNLİ KADINLAR 8 MART'TA GREVE GİDECEK

Arjantinli kadınlar ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların greve gideceğini duyurdu. Almanya, İtalya, Rusya, İsrail, Güney Kore ve Meksika'daki kadınlarınd a grev kararı alacağı belirtildi. Arjantin'de bu yıl içinde 200'den fazla kadının eşleri, sevgilileri ve eski eşleri tarafından öldürüldüğü bildiriliyor.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, dün kurbanlardan birinin aileleriyle biraraya gelse de, kadınlar tarafından eleştiri yağmuruna tutuluyor. 2014'te bir röportajda Macri, sokakta bir kadına "güzel popo" denmesinin normal olduğunu söylemişti.

Cuma günü yayınlanan bir anketin sonuçlarında, ülkedeki kadınları yüzde 97'sinin en az bir kez taciz edildiği bilgisi paylaşıldı.

LATİN AMERİKA, VAHŞİ KADIN CİNAYETLERİYLE SARSILIYOR

Latin Amerika son günlerde kız çocukları ev kadınlara dönük şiddet vakalarıyla sarsıldı. Şili'de 10 yaşında bir kız çocuğu plastik poşetle boğuldu, Arjantin'de 16 yaşında bir kız çocuğu tecavüze uğradı ve kazığa oturtuldu, Meksika'da ise 22 yaşında bir kadın boğularak öldürüldü.

25 Kasım'da sokağa dökülen kadınlar, yalnzca cinayetleri değil, ülkelerinde kadınlara daha az değer veren toplumsal yapıyı da protesto etiklerini söylüyor.