La Colmenita’ya Küba Devlet Nişanı

Küba Devlet Konseyi’nden Küçük Arı Kovanı “La Colmenita”nın kurucusuna Küba’nın en yüksek nişanı olan Küba Emek Kahramanı Nişanı verilecek.

Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı “La Colmenita”’nın kurucusu ve yönetmeni Carlos Alberto Cremata (“Tin”) Devlet Konseyi tarafından Küba Cumhuriyeti’nin en üst düzey nişanı olan “Ulusal Emek Kahramanı” nişanına layık görüldü. Cremata’ya nişanı 1 Mayıs akşamı düzenlenecek bir devlet töreni ile verilecek.

“Küba Cumhuriyeti Ulusal Emek Kahramanı” nişanı bir yasayla oluşturulduğu 1978 yılından bu yana sadece 48 kişiye verilmiş bulunuyor. Bu kişiler Küba tarihinde oldukça önemli şahsiyetler: Wilma Espin, Raul Castro Ruz, Juan Almeida Bosque, José Ramon Machado Ventura, 5 Kübalı yurtsever. 

Nişanın verildiği Kübalıların önemli bir bölümü (Wilma, Raul, Ventura, Bosque gibi) Küba devrim ve sosyalist kuruluş sürecinin en önemli şahsiyetlerinden oluşuyor.

DÜNYANIN EN GELİŞKİN ÇOCUK TİYATRO TOPLULUĞU

1990 yılında kurulan La Colmenita, çocukların oynadığı bir tiyatro topluluğu olarak dünya çapında en gelişkin örneği oluşturuyor. 

La Colmenita, son yıllarda, özellikle 5 Kübalı’nın ABD cezaevlerinden kurtarılması için yoğun çaba harcamış, bu amaçla ABD’ye bir turne de gerçekleştirmiş, Birleşmiş Milletler’i de ziyaret etmişti. La Colmenita geçtiğimiz yıllarda Küba Komünist Partisi’nin merkezi bir kararıyla “Küba sosyalist devriminin en güzel ve anlamlı simgelerinden biri” olarak nitelenmişti. 

La Colmenita, Ernesto Gomez Abascal’ın Türkiye Büyükelçiliği, Lemi Bilgin’in Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü sırasında, 2008 ve 2010 yıllarında, Küba Büyükelçiliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, José Marti Küba Dostluk Derneği, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak iki kez Türkiye’ye gelmiş, başta Ses Tiyatrosu olmak üzere birçok tiyatroda oyunlar sergilemişti. 

REPERTUARINDA NAZIM HİKMET ESERİ DE VAR 

La Colmenita’nın repertuarında Nâzım Hikmet’in şiirlerinin İspanyolca çevirilerinden oluşan bir eser de bulunuyor.

Carlos Alberto Cremata Küba Komünist Partisi’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 7. Kongresi delegasyonunda da yer almıştı. Cremata, aynı zamanda, Küba Halk İktidarı Ulusal Meclisi’nin (Küba Parlamentosu) bir üyesi. 

Carlos Alberto Cremata’nın babası, Küba Havayolları’nın bir görevlisiyken, 6 Ekim 1976 günü Barbados semalarında uçuş halindeki bir yolcu uçağına CIA tarafından düzenlenen bir bombalı saldırıda, 75 yolcu ile birlikte yaşamını yitirmişti. 

Katliam sonrasında Fidel, Havana Devrim Meydanı’nda yaptığı konuşmada, katliamın ABD, CIA ve onunla irtibat halindeki katiller tarafından planlanma, işlenme sürecini gözyaşları içindeki Küba halkına ayrıntılarıyla anlatmış ve konuşmasını “Cuando un pueblo energico y viril llora, la injusticia tiembla” (“Enerjik ve yürekli bir halk ağladığında, adaletsizlik titrer”) diyerek sonlandırmıştı. 

JOSÉ MARTI KÜBA DOSTLUK DERNEĞİ KUTLAMA MESAJI GÖNDERDİ

Carlos Alberto Cremata’nın Küba Emek Kahramanı Nişanı’na layık görülmesi ile ilgili olarak José Marti Küba Dostluk Derneği (JMKDD) tarafından La Colmenita'ya kutlama mesajı gönderildi. Mesajda, Küçük Arı Kovanı'nın insanüstü bir emek ve çalışma sürecinin değerli, özel bir ürünü ve sosyalizmde yeni insanının yaratılmasının bir örneği olduğu vurgulandı. 

Küba’daki çocukların Tiyatro Kumanyası “La Colmenita”,  çocukların gelişimi ve birey olma sürecinde dogmalardan uzak bilimsel bir eğitim sistemi olan Küba’nın eğitimdeki başarısının bir göstergelerinden biri olarak görülüyor.