Kuzey İrlanda'daki çatışmalarda bir gazeteci öldü, polis 'Yeni IRA'yı suçluyor

Kuzey İrlanda'da perşembe akşamı başlayan protesto gösterileri sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee'nin yaşamını yitirdiği açıklandı. McKee'nin ölümü hakkında 'terörist saldırı' soruşturması başlatan polis olayın arkasında 'Yeni IRA'nın olduğundan şüphelenildiğini açıkladı.

Kuzey İrlanda'nın Derry kentinde perşembe akşamı başlayan protesto gösterileri sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee'nin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Kuzey İrlanda Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Lyra McKee'nin ölümü hakkında "terörist saldırı" soruşturması başlatıldığını açıkladı ve olayın arkasında kendisini "Yeni IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)" olarak adlandırılan örgütün olduğundan şüphelenildiğini belirtti. 

Perşembe günü Derry'de polis operasyonuna tepki olarak başlayan protesto gösterileri sırasında çatışma çıkmış, Derry Emniyeti bölgede görev yapan polislere en az 50 molotof kokteyli atıldığını ifade etmişti. Polis ayrıca silahlı bir kişinin protestolar sırasında ateş açtığını da söyledi. 

BBC Türkçe'nin haberine göre Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık ile birliğini savunan Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) lideri Arlene Foster, Derry'de yaşananları ve Lyra McKee'nin öldürülmesini kınayan bir açıklama yaptı ve "1970'lerde, 80'lerde, 90'larda sokaklarımıza silahları getirenler hatalıydı. 2019'da da bu eylemler aynı ölçüde hatalıdır. Kimse geçmişe dönmek istemiyor" dedi. 

1970'li yıllarda "IRA'nın siyasi kanadı olarak" bilinen ve bugün Kuzey İrlanda'nın en büyük iki siyasi partisinden birisi olan Sinn Fein'in Başkan Yardımcısı Michelle O'neill ise Lyra McKee'nin öldürülmesini "Tüm toplumumuza yönelik bir saldırı" diyerek niteledi.

O'neill, "Bu genç kadının öldürülmesi ailesi için büyük bir trajedi ancak aynı zamanda tüm toplumumuza yönelik, Kuzey İrlanda'daki barış sürecine yönelik bir saldırı" dedi. 

'YENİ IRA' NEDİR? 

Kuzey İrlanda ve İngiltere'de aktif olan Yeni IRA, amacının Kuzey İrlanda'daki Birleşik Krallık hakimiyetini sonlandırmak ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti'ni birleştirmek olduğunu söylüyor. 

Yeni IRA köklerini, 1997'deki ateşkesi reddeden ve kendisini "Gerçek IRA" olarak adlandırmaya başlayan yapılanmaya dayandırıyor. 

2012'de Gerçek IRA ve daha küçük ölçekli Cumhuriyetçi militan örgütler bir araya gelerek Yeni IRA olarak tanımlanmaya başlanmıştı. Örgüt ise kendisini sadece IRA olarak adlandırıyor.