Kuveyres'te kırılan 2 yıllık kuşatmanın öyküsü: Halep cephesi ilginç bir hal alıyor

Suriye ordusu, Halep'in doğusunda buluanan Kuveyres Üssü'ndeki 2 yıllık kuşatmayı dün kırdı. Harekatta 57 asker hayatını kaybederken, doğudaki birlikler güney Halep'e kaydırılmaya başladı.

Dış Haberler

Suriye ordusu, Halep'in doğusunda bulunan Kuveyres Hava Üssü'ndeki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) kuşatmasını 1 aylık bir operasyon sonucunda kırmayı başardı.

Ancak savaşın öyküsü, 2013 yılının Eylül ayına kadar gidiyor. El Masdar'dan Leith Fadel, Kuveyres'in hikayesini yazdı.

Öykü, Suriye ordusunun Halep'in güneyinde yer alan stratejik Es-Safira'yı almasıyla başlıyor. Hanasır-Halep otoyolu üzerinde bulunan Es-Safira, ordunun Halep'taki sanayi bölgesi Şeyh Neccar'ı alması için büyük önem arz ediyordu.

Yaklaşık bir yıl boyunca Şeyh Naccar-Deyr Hafir hattında çatışan ordu, 2014 yazında Şeyh Naccar'ı kontrol altına almayı başardı. Şeyh Naccar ile birlikte, ordunun Halep kuzeyine yönelik operasyon yapma fırsatı doğmuştu.

YOĞUNLAŞAN IŞİD SALDIRILARI
2014 yılında Halep'in doğu kırsalı ile Rakka'nın batısını büyük oranda kontrol altına alan IŞİD, en sonunda doğu kırsalındaki son ordu üssü olan Kuveyres'e saldırdı. Kuveyres daha önce de 2012 yılında ÖSO, Tevhid Tugayı ve Nusra Cephesi'nin saldırısına uğramıştı.

IŞİD saldırıları boyunca, ısınma ve elektrikten yoksun Suriye askerleri direndi. Özellikle 2014-2015 kışı boyunca askerler IŞİD ile birlikte soğukla da boğuştu.

Nisan ile Eylül arasında 4 kez üsse saldıran IŞİD, Temmuz'daki saldırısı sırasında neredeyse üsse giriyordu.

Ekim ayına gelindiğinde, Kaplan Birlikleri'ne bağlı Çita Kuvvetleri, yerel savunma güçleri ve Baas Tugayları'nın da desteğiyle Kuveyres'in bulunduğu Deyr Hafir Düzlükleri'ne geniş çaplı operasyon başlattı.

Operasyonun en önemli halkası, üssün güneyinde bulunan stratejik Şeyh Ahmed'di. İki hafta süren çatışmalar sonucunda Çita Kuvvetleri Şeyh Ahmed'e girmeyi başardı.

Kuveyres Şarki'nin de kurtarılması ile birlikte, üste bulunan 314 asker 35 aylık kuşatmadan kurtarıldı.

Kaplan Birlikleri'nden bir kaynak, üste bulunan 314 askerin çoğunun ya hasta ya da yaralı olduğunu söyledi.

Aynı kaynak, askerlerin ikmal zorluğu nedeniyle 2 günde 1 öğün yemek yediğini belirtti.

2 yıllık direniş, daha önce Halep Cezaevi ve Cisreşşuğur Hastanesi direnişi ile birlikte Suriye tarihine geçti.

KUVEYRES'İN ÖNEMİ
Kuveyres kuşatmasının kırılmasının en önemli kazanımı, Suriye ordusunun Rakka ile Halep'in IŞİD elinde bulunan kısımları arasındaki ikmal hattını tehdit edebilir hale gelmesi olacak.

Halep'in doğusundaki ana IŞİD üsleri Cerablus, Menbic ve Bab. IŞİD hem Halep kuzeyde diğer çetelerin elinde bulunan Mare-Azez hattını almaya, hem de Es-Safira'dan Hama'ya uzanan ordu ikmal hattını kesmeye çalışıyor.

Ancak Irak sınırından Rakka'ya ve oradan da Halep'e uzanan 4 No'lu Otoyol, Kuveyres'ten geçiyor. Yolun kuzey uzantısı, Mayıs ayında Kobani'yi Fırat üzerinden Cerablus'a bağlayan köprünün IŞİD tarafından havaya uçurulmasıyla kullanılmaz hale gelmişti.

Dolayısıyla, geriye kalan tek güzergah Kuveyres'ten geçiyordu. Böylece ordu, önemli bir bağlatıyı kesmiş oldu. Bu, IŞİD'in Rakka'dan Halep'e ikmalinin kesildiği anlamına gelmiyor. Ancak ordunun Bab ve Menbic'e yönelmesi mümkün hale geliyor.

Halep'in doğusundaki bu durumun, kuzey cephesindeki Mare-Azez hattına da etki etmesi kaçınılmaz görünüyor.