'Kürtler petrole fazla güvendi'

İngiliz Independent gazetesinin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Irak Kürtlerinin siyasi ve askeri olarak her zamankinden önemli olsalar da "meteliğe kurşun attıklarını" yazdı.

Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn 'Petrol fiyatı ve IŞİD, Kürtlerin rüyalarını bozuyor' başlıklı yazısında, düşen petrol fiyatlarının ve bölgedeki IŞİD tehdidinin Iraklı Kürtleri zor durumda bırakdığını aktardı. 

Cockburn, Kürtlerin petrol fiyatlarına fazla güvendiğini söylerken, "Erbil ile Doğu Kürdistan'ın en büyük kenti Süleymaniye, tamamlanmamış inşaatlarla dolu. Tamamlanan görkemli oteller ve alışveriş merkezleri de bomboş. Tüm bu binalar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Dubai ya da Kuveyt gibi bir petrol devleti olma çabasında başarız olmasının anıtlarına dönüşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları düşünüldüğü gibi 100 değil, 21 doların altında olunca, Kürtlerin masraflarının sadece üçte birinin karşılandığını belirten Cockburn, "Yaklaşık 740 bin kişi hükümetten maaş alıyor. Son altı ayda bu kişilerin çok azı maaşlarının tamamını alabildi. Çok sayıda memura ise bu dönemde hiç maaş ödenemedi" dedi.

Hemen hemen herşeyin Türkiye ve İran'dan ithal edildiği bir düzende bazı Kürtlerin "Artık kendi dometesimizi bile yetiştiremiyoruz" diye şikayet ettiklerini söyleyen Cockburn yazısında "Geçmişe bakıp Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderlerini, petrol gelirlerine fazla bağımlı oldukları gerekçesiyle eleştirmek kolay. Ancak IŞİD'in yükselişini sadece onlar değil, kimse öngöremedi. Irak Kürtleri şimdlik siyasi ve askeri olarak güçlü çünkü diğer güçlerin IŞİD'e karşı bir müttefik olarak onlara ihtiyaçları var. Ancak bu uzun sürmeyecek" ifadelerini kullandı.