Küçük adanın büyük devrimcisi Fidel'in yaşam öyküsü

Küçük adanın büyük devriminin lideri, Fidel Castro Ruz'un kısa bir yaşam öyküsünü soL okurları için paylaşıyoruz.

Haber Merkezi

13 Ağustos 1926’da 7 çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Holguin-Mayari’de dünyaya gelen Fidel, toprak sahibi orta halli bir İspanyol kökenli ailede büyüdü. Çocukluğunda, yoksul köylülerin çalışma koşullarını yakından görmesi, onun adalet ve eşitlik duygularını kişiliğine kazıyan ve Küba Devrimi’ne çok sonradan sosyalist karakterini kazandıran faktörlerden biridir. 

Küçük yaşlarda Santiago’da katolik okulunda eğitim gören Fidel, 1945 yılında Havana Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Siyasetle olan ilk örgütlü tanışıklığını ise üniversite eğitimi sırasında öğrenci delegesi seçilmesiyle başladı. 

1950’li yıllarda ABD’nin açık müdahaleleriyle siyasi karmaşa içinde olan ülkesinde Ortodoks Parti’den aday oldu. Ancak 1952’de yaşanan ABD destekli Batista Darbesiyle düzen siyasetinin sınırlarını gören Fidel, 26 Temmuz Moncado Kışlası Baskını’nı örgütleyecek olan yeraltı örgütünün kurucuları arasında yer aldı.

Henüz 27 yaşındayken teçhizattan ve askeri bir eğitimden yoksun 137 isyancıyla birlikte ülkenin en korunaklı askeri kışlasına gerçekleştirdikleri Moncado Baskını, tam bir askeri felaketle sonuçlandı. 

'TARİH BENİ HAKLI ÇIKARACAKTIR'

Kısa sürede Batista güçleri tarafından yakalanan 26 Temmuz Hareketi üyeleri çok ağır işkenceden geçirildiler ve öldürüldüler. İçlerinde sağ kalan az sayıdaki isyancıdan biri olan Fidel, yakalanmasının ardından tutuklandı. Bu tutuklanmanın ardından dava sürecinde kendi yazdığı savunması "Tarih Beni Haklı Çıkaracaktır", Küba halkı içinde tanınmalarına neden oldu. 

1955’te Batista tarafından çıkarılan genel aftan yararlandı ve Küba Devrimi’ne yol açacak hareketi örmek için gittiği Meksika’da Che Guevara ile tanıştı.

1956 yılında Granma Yatıyla Küba’ya doğru yola çıkan devrimciler 82 kişiydi. Batista güçleriyle çatışan gerillalar ilk saldırıdan 12 kişi sağ çıkmayı başardı ve Sierra Maestra’ya yola çıktılar.

Kısa sürede Sierra Maestra'da örgütlenen ve kentlerde örgütlü işçi ve öğrenci hareketiyle koordine olan Fidel önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi, 1 Ocak 1959’da Küba’da Batista Hükümetini devirdi. 

DEVRİM GÜNLERİ

Fidel, 2 Ocak 1959’da Havana’ya girdi. 

Kurulan Devrim Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlenen Fidel, bugün dünyadaki en iyi sağlık ve eğitim sistemine sahip olan adadaki ilk eğitim ve sağlık kampanyalarının temelini attı. 

1975 yılında yeniden kurulan Küba Komünist Partisi, gerçekleştirdiği ilk kongresinde Fidel’i Merkez Komitesi Birinci Sekreteri olarak atadı. 

Devrimin ilk günlerinden bu yana bağımsızlıkçı ve yurtsever özelliklerini korumasında belirleyici olan Fidel önderliğindeki Küba, sosyalist anayasasını ise 1976 yılında ilan etti. 

Bu tarihsel ilerlemenin ardından Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği’ne seçilen Fidel 2006 yılına kadar da Küba Devlet Konseyi Başkanlığı sorumluluğunu üstlendi.