Küba'dan Ekvador'a destek, darbe girişimine kınama

Küba hükümeti, zenginlere koyduğu vergi nedeniyle darbe girişimine maruz kalan Ekvador lideri Rafael Correa'ya desteğini açıkladı.

Dış Haberler

Ekvador'un halkçı lideri Rafael Correa, zenginleri hedef alan yeni vergi düzenlemesi nedeniyle ABD destekli bir darbe girişimine maruz kaldı.

Küba, Correa'ya ve partisine yönelik harekete geçen sokak şiddetine karşı, Ekvador'la dayanışma açıklaması yaptı.

Devrimci Küba Hükümeti adına yapılan açıklamada, 8 Haziran'dan bu yana Ekvador'un çeşitli kentlerinde Correa'nın Yurttaş Devrimi hükümetinin devrilmesi için şiddet eylemlerine başvurulduğu hatırlatıldı.

İstikrarlı ve huzurlu bir ülkede kriz yaratmak için medya, internet sosyal ağları ve uluslararası basın kuruluşları tarafından desteklenen oligarşik grupların hükümetin meşruiyetini azaltmaya çalıştığını söyleyen Küba, Correa ve Yurttaş Devrimi hükümetinin darbe girişimine karşı seferber olduğunu ve dış destekli planı reddettiğini belirtti.

Bunun, bölgedeki ilerici hükümetlere karşı kullanılan istikrarsızlaştırıcı senaryo ile benzerliğine dikkat çeken Küba, Ekvador halkının, hükümetinin ve Correa'nın yanında olduğunu ilan etti.

Küba, Ekvador'un içişlerine karışılmasını reddetiklerinin de altını çizdi.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, ülkenin zengin kesimini hedef alan vergi düzenlemeleri planlamıştı. Ancak muhalefet, Correa'nın koyacağı vergiye karşı sokağa inerek, Correa'yı ülkeye almamaya ve devirmeye çalıştı. Correa girişimlerin ardından vergi düzenlemelerinin iptal edildiğini açıkladı.

Bekleyebileceklerini söyleyen Correa, bu düzenlemelerin sonraki nesillerin işi olacağını belirterek, eşitsizliği ve aşırı servet birikimini eleştirdi. "Tüm aşırı servet birikimleri adaletsizdir" diyen Correa, muhalefetin yasaları tartışmayı değil kendisini devirmeye çalıştığını da belirtti.