Küba Ankara Büyükelçisi'nden 'Küba askerleri Suriye'de' haberlerine yanıt

Bir süredir, Suriye'de devam eden savaşta yer alanlar arasında Küba'nın da adının geçmeye başlaması üzerine Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals ile Jose Marti Küba Dostluk Derneği üyesi Cüneyt Göksu kısa bir röportaj gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Son günlerde basında yer alan Küba'nın Suriye'ye asker yolladığı haberlerine yanıt geldi. Küba Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Jose Marti Küba Dostluk Derneği üyesi Cüneyt Göksu'ya konuştu.

Sayın Casals, bir süredir Türkiye ve Dünya basının da yer alan bu haberlerin aslı nedir?

Öncelikle bu haberlerin kaynağı, Miami Universitesi'ndeki Küba-Amerika çalışmaları bölümünün 13 Ekim'de yayınladığı, doğru olmayan bir rapor. Bu rapora göre Küba Silahlı Kuvvetler Komutanı Leopoldo Cintra Frias, bir grup Küba Askeri ile Suriye'yi ziyaret ederek, Esad ve Rusya'ya destek vermiş. Ben Türkiye'deki Küba Büyükelçisi olarak bu haberin doğru olmadığını, böyle bir durumun olmadığını teyit ederim. ABD'de Beyaz Saray'dan birisi de bu haberin doğru olmadığını söyledi.

Miami'deki karşı devrimci cephe tam da bu zamanlarda böyle bir haber üretme ihtiyacını neden duymuş olabilir?

Küba şu anda bütün dünyada çok iyi bir konumda. ABD'de tutuklu olan beşlinin serbest kaldığı, Küba'nın Summit of America'da yer aldığı, Birleşmiş Milletler'de sesini daha çok duyurduğu, Devlet Başkanımız'ın Panama'da olduğu ve Küba'da işlerin yolunda gittiği bir süreç. Ayrıca ABD ile yürümekte olan bir normalleşme dönemi de var. Tam da böyle bir zaman da, bu şekilde doğru olmayan haberlerin üretilmesi onlar açısından çok normal.

Türkiye'de bu konuda çıkan haberleri nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye'de ki basın konusunda en büyük endişem, ne yazık ki, büyük bir sorumsuzluk ve görmezden gelen davranış içinde olmaları. Haber kaynaklarının değiştirmeye çalıştığı Küba algısına alet oldular. Türkiye'de Küba'ya karşı son derece yerleşik, doğru ve olumlu bir algı var. Türkiye'de ki basının bu algıya koşut olarak, haber yaparken daha dikkatli ve sorumlu olmalarını dilerim. Suriye'deki meslektaşım, Rus Askerlerinin Madagaskara'a gidip oradaki güçlere yardım yapıldığına dair haberlerin de çıktığını bunun da bir başka sorumsuzluk olduğunu söyledi. Birçok ülke de yerel basın haber kaynaklarını konrol etmeden bu tarz haberleri yapmakta.