Küba-ABD ilişkilerinde yeni dönem: Şimdiye kadar boks yapıyorduk, artık satranç oynayacağız

Jose Marti Küba Dostluk Derneği İstanbul Şubesi, 'Küba-ABD ilişkilerinde Yeni Dönem' konulu bir söyleşi düzenledi. Konuşmacı olarak derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Somel'in katıldığı söyleşilerin ilki, dün derneğin Kadıköy şubesinde saat 19.30'da yapılırken, ikincisi de bugün aynı saatte İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği'nde gerçekleşecek.

soL - İstanbul

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, İstanbul'da düzenlediği "Küba-ABD İlişkilerinde Yeni Dönem" başlıklı söyleşiye derneğin Yönetim Kurul Başkanı Gözde Somel katıldı. Gözde Somel yaklaşık 2 saat süren etkinlikte, 17 Aralık 2014'te Raul Castro ve Obama'nın eş zamanlı olarak ve karşılıklı gerçekleştirdikleri, iilişkilerin normalleştirilmesine dönük açıklamaları ile hız kazanan gelişmeleri, politik anlamı ve özü üzerinde durarak yorumladı. 

Gözde Somel; özellikle de anaakım medya tarafından yürütülen, Küba'da kapitalist bir restorasyon yürütüleceğine ilişkin emperyalist propagandanın, gelişmeleri izleyen Küba dostlarının endişe duymasına sebep olduğunu, gözlemlediğini aktararak başladı sözlerine. Bu durumun anlaşılabilir olduğunu belirten Somel; kritik noktanın, meseleyi çözümlemeye çalışırken Küba'ya bakmak olduğunu çünkü Küba'nın hangi noktada durduğunu anlamadan yapılacak çözümlemelerin eksik ve hatalı olacağını ve gerçekliği anlamaktan uzak düşmemize sebep olacağını söyledi.

YETKİLİLER TEMKİNLİ, HALK SOĞUKKANLI
Karşılıklı açıklamalar, Obama'nın ziyareti ve benzer gelişmelerin tüm dünyada heyecanla ve bir parça da kaygıyla takip edilirken, Küba yetkililerinin oldukça temkinli, Küba halkının ise soğukkanlı bir şekilde bu gelişmeleri takip ettiğini anlatan Somel, bunlara eşlik eden duygunun da bir zafer duygusu olduğunu, bunun da anlaşılabilir olduğunu ekledi. Gözde Somel'in konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

FİDEL SÖZÜNÜ TUTTU: KÜBA 5'LİSİ ÜLKELERİNDE
Biraz geriye dönüp bakılırsa 17 Aralık 2014'te Raul ve Castro eş zamanlı olarak ekranlarda belirdi ve 61 yıl önce kesilmiş olan Küba-ABD resmi ilişkilerinin yeniden başlatılacağını duyurdular ve Raul Castro, aynı konuşması içinde yaptığı açıklamada 'Küba Beşlisi'nden son üçü olan Gerardo Hernandez, Ramon Labanino ve Antonio Guerrero’nun ülkelerine döndüğü müjdesini verdi. Böylece Fidel'in Küba'ya verdiği 'geri Dönecekler' sözü yerine getirilmiş oluyordu. 

'EŞİT KOŞULLARDA İLİŞKİ KURMAK İSTİYORUZ'
Aynı konuşmada Raul, 61 yıl önce Küba'nın ilişkilerin kesildiği dönemde verdiği tepkiyi yeniden dile getirerek, "Biz eşit koşullarda, ABD ile normal ilişkiler sürdürmek istiyoruz. Tek rezervimiz egemenlik hakkımızın çiğnenmemesi, Küba'nın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıdır" dedi. Aynı konuşmada Obama da bir takım mesajlar verdi. ABD'nin Küba üzerinde uyguladığı politikanın işe yaramadığını söyleyen Obama aslında bizim zaten bildiğimiz bir gerçeği ilk ağızdan itiraf ediyordu ve bu da tarihi bir itiraftı o anlamda.

'BUNDAN SONRA SATRANÇ OYNAYACAĞIZ'
İlişkilerin normalleşmesi açıklamalarının ardından Küba'nın terör listesinden çıkarılması, iletişim ve bilgi teknoloji alanlarındaki kısıtlamaların kaldırılması, ulaşım ve ticaret konularında kabul edilen bir takım değişiklikler ABD'nin geri adım atması ve onyıllardır sürdürdüğü politikanın boşa çıkması anlamında yorumlanarak bir zafer ve kazanım olduğu kabul edilmedilir ve meseleye de buradan bakılarak çözümleme yapılmalıdır diyen Gözde Somel, Kübalıların girilen yeni süreci anlatmak için, çok doğru bir analojiyle "Şimdiye kadar ABD ile boks yapıyorduk bundan sonra satranç oynayacağız" düşüncesine sahip olduklarını bunun da ABD ablukasına her alanda direnerek bir zafer kazanmış olan Küba halkının ve devriminin bundan sonra da ideolojik mücadelelerini güçlendirerek sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı. 

Sunumun ardından kendisine gelen sorunları yanıtlayan Gözde Somel, bu akşam da İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği'nde 19:30'da Küba dostları ile bir kez daha buluşacak.