Komünist partilerden Türkiye'nin Suriye'deki varlığına ilişkin ortak açıklama

Komünist partiler, "Türkiye askerlerini Suriye'den çekmelidir" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

Çok sayıda komünist parti ve işçi partisi, "Türkiye askerlerini Suriye'den çekmelidir" başlıklı bir açıklamaya imza attı.

Yapılan açıklamada "Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, Suriye'deki terörist gruplara siyasi ve maddi yardım sağlamıştır ve emperyalist müdahalenin en başından beri ülkede yaşanan insani/ekonomik yıkıma ve gerçekleştirilen tüm katliamlara ortak olmuştur" denildi.

Açıklamada Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyon gerçekleştirmesinin "tüm uluslararası anlaşmalara ve kurallara aykırı" olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dış politika manevralarının "yalnızca kendi kişisel statüsünü sürdürmesini ve Türkiye'nin kapitalist sınıfının çıkarlarının tatmin edilmesini" amaçladığı söylenirken, izlenen politikaların "Türkiye'nin ve bölgenin emekçi kitlelerinin çıkarlarına hizmet etmediği" vurgulandı.

Komünist partilerin açıklamasında ABD ve diğer NATO ülkelerinin "Erdoğan'a karşı baskısına ve şantajlarına sempati duyulmadığı ve Türkiye'de denenecek 'renkli devrimlere' karşı olduğu", ancak aynı zamanda Türk hükümeti tarafından izlenen gerici ve halk karşıtı politikaların "olumlu hatta anti-emperyalist olarak gösterilmesinin de kabul edilmeyeceği" söylendi.

Açıklama "Türkiye'de, Suriye'de ve dünyanın her yerinde son sözü işçiler söyleyecektir. Komünist partiler ve işçi partileri olarak bu sözün arkasındayız ve bu sözü güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" denildi.

Açıklamayı imzalayan partiler arasında Türkiye Komünist Partisi, Brezilya Komünist Partisi, Avusturya Emek Partisi, Britanya Komünist Partisi, Kanada Komünist Partisi, Kıbrıs Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Almanya Komünist Partisi, Yunanistan Komünist Partisi, Hindistan Komünist Partisi, Hindistan Komünist Partisi (Marksist), İrlanda İşçi Partisi, İtalya Komünist Partisi, İran TUDEH Partisi, İsrail Komünist Partisi, Portekiz Komünist Partisi, Rusya Komünist İşçi Partisi, Suriye Komünist Partisi, Suriye Komünist Partisi (Birleşik) ve Venezuela Komünist Partisi de dahil olmak üzere çok sayıda komünist parti ve işçi partisi bulunuyor.