KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Cumhurbaşkanlığı seçimini, mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu geride bırakan eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı kazandı.

KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı oldu.

El Cezire Türk'ün haberine göre, 19 Nisan'da yapılan seçimlerin ilk turunda yüzde 50 oyu alamayan Cumhurbaşkanı bağımsız adayı Derviş Eroğlu ile bağımsız aday Mustafa Akıncı, ikinci turda yarıştı. Mustafa Akıncı, yüzde 60,38, Derviş Eroğlu ise yüzde 39.62 oranında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 64.15 oldu.

İlk turda mevcut Cumhurbaşkanı Eroğlu 107 bin 741 geçerli oyun yüzde 28.15'ini alarak seçimi birinci tamamlarken, eski Lefkoşa Belediye Başkanı Akıncı oyların yüzde 26.94'ünü alarak ikinci olmuştu. 

Seçimlere Eroğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) desteğiyle katılırken, diğer aday Mustafa Akıncı, iktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteğiyle girdi.

286 bin nüfuslu KKTC genelinde 176 bin 980 seçmen, 693 sandıkta oy kullandı. 

Saat 08.00'de açılan sandıklar saat 18.00'de kapandı ve  oy sayımına geçildi. 

'AMACIM MÜZAKERE AŞAMASINDAN PAZARLIK AŞAMASINA GELMEK'
Adayların tümünün gündeminde cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yeniden başlayacak olan Rum Yönetimi ilemüzakere süreci var. 

Seçimlere, müzakerelerde yarım kalan bir işi tamamlamak düşüncesiyle tekrar aday olduğunu söyleyen Derviş Eroğlu, "Bu benim son seçimim. Amacım, yarıda kalmış müzakereleri geçip pazarlıklar safhasında gelmektir. Müzakerelerin belli bir zaman dilimi içerisinde çözüm alıcı bir konuma geleceğine inanıyorum" diye konuştu. 

Mustafa Akıncı ise adada çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğine işaret ederek, Kıbrıs sorununda 11 Şubat 2014'te taraflar arasında mutabık kalınan iki kesimli iki toplumlu federatif sistemi de öngören bir yapıyı oluşturmak için müzakere sürecini sürdüreceğini belirtti. 

Gelecek kuşaklar için yeni bir Kıbrıs oluşturulması gerektiğini dile getiren Akıncı, "Öyle bir Kıbrıs yaratmamız lazım ki bu Türkiye ve Yunanistan ilişkilerini de daha iyi noktaya götürsün ve her iki ülkenin ekonomilerine daha çok katkılar sunsun. Kıbrıs Türkler ile Rumlar da  bu adada eşit federatif bir yapı içerisinde bu topraklarda birlikte var olsun" şeklinde konuşuyor. 

İKİNCİ TURA KALAN ÜÇÜNCÜ SEÇİM
Bugünkü seçim, 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimlerin ardından ikinci tura kalınan üçüncü seçim.

1983’te kurulan Kuzey Kırbıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 2005’e kadar cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tı. 2005'teki seçimlerde Denktaş aday olmayınca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’yle barış ve federasyon devleti yanlısı olan Mehmet Ali Talat seçimi kazanarak cumhurbaşkanı oldu. 2010’da ise seçimi Derviş Eroğlu kazandı.