KKE SYRIZA iktidarının ilk 40 gününü değerlendirdi

Yunanistan Komünist Partisi, Paris'te SYRIZA iktidarının ilk 40 gününü ve geleceğini değerlendirerek, Yunanistan'ın gidişatı hakkında bilgilendirmede bulundu.

soL - Fransa

Yunanistan Komünist Partisi’nin Fransa örgütü, Paris’te düzenlediği bilgilendirme toplantısında 25 Ocak’ta gerçekleşmiş olan genel seçimler, SYRIZA hükümetinin ilk 40 günü ve örgütün çalışmaları değerlendirildi. Komünist Parti’den de bir temsilcinin de katıldığı toplantıda partinin ülkedeki göçmen Yunan emekçileriyle yaptığı çalışmalar, Fransa ve Yunanistan’daki sendikal ve siyasal mücadeleler ele alındı.

KKE Paris sorumlusu Prokopiyos Panagulyas’ın Yunanistan’da 2010 yılından günümüze gerçekleşen siyasal ve ekonomik gelişmeleri aktararak giriş yaptığı toplantıda SYRIZA hükümetinin nasıl ve kimlerin desteğiyle iktidara geldiği, seçimlerin Avrupa’daki yansımaları ele alındı. Panagulyas, KKE’nin seçimlerden önce halka SYRIZA’nın, bir önceki Yeni Demokrasi (ND)-PASOK hükümetinin devlet harcamalarının kontrolü politikasının yerine devletin kamu harcamaları sayesinde sermayeye destek sağlayacağı bir model uygulayacağını anlatmaya çalıştıklarını belirtti. SYRIZA’nın armatörlerden, devletten ihale alan şirketlerden, demir çelik patronu Angelopulos ailesinden ve aynı zamanda Atina Başpiskopos’u ve eski devrik kral Konstantin’den de destek almış olduğunu söyledi.

KKE’nin krizden sonra Fransa’ya gelen genç göçmen işçilerin bu ülkede yaşadıkları idari, barınma, dil gibi sorunlara çözüm bulmaya, onlara buradaki yaşamlarında destek olmaya, onlara yol göstermeye çalıştıklarını belirten Panagulyas, bunun için de bir ‘Destek ve Mücadele Komitesi’ kurduklarını ifade etti. Panagulyas, bu komitenin bir taraftan ücretsiz dil kurslarıyla ve diğer dayanışma etkinlikleriyle  günlük sorunlara çözüm üretmeye çalıştığını belirtirken bir taraftan da Fransa’nın tarihsel sınıf mücadeleleri mirasının  Fransa’daki Yunan emekçilerine aktarılması için 17 Kasım* gibi tarihlerde de Père Lachaise mezarlığında**  devrimciler için anmalar düzenlediğinin altı çizildi. Toplantıya katılan sendikacılara, çeşitli partilerden komünistlere bu komiteyle dayanışma ve aktivitelerini geliştirmek için katkıda bulunmaları için çağrıda bulunuldu.

*17 Kasım Yunanistan’da 1967-1974 Albaylar Cuntası iktidarı döneminde 1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’ndeki öğrencilerin faşist rejime karşı ayaklandıkları ve 34 öğrencinin katledildiği gün

** Paris’teki Père Lachaise mezarlığında bulunan ve adını 1871 Paris Komünü sırasında şu an bulunduğu yerde öldürülen devrimcilerden alan Komüncüler Duvarı, 1 Mayıs gibi tarihlerde devrimciler ve komünistler için anmalar düzenlenen sembolik öneme sahip bir yer