Kızıl Meydan'da gövde gösterisi: Faşizme karşı Büyük Anayurt Zaferi'nin 75. yıldönümü

Nazi Almanyası’na karşı kazanılan Büyük Anayurt Zaferi'nin 75. yıldönümünde Rusya'da düzenlenecek askeri geçit töreni, 24 Haziran 1945'teki törenden sonra en büyük geçit töreni olmayı vaat ediyor. En büyük merak konusu ise Putin'in davet ettiği Trump’ın törenlere katılıp katılmayacağı...

soL - Dış Haberler

Rusya’da her on askerden biri Büyük Anayurt Zaferi'nin 75. yıldönümü kutlamalarına katılacak.

Bu yıl Nazi Almanyası’na karşı kazanılan Büyük Anayurt Zaferi'nin 75. yıldönümü için düzenlenecek olan askeri geçit töreni, 24 Haziran 1945'teki törenden sonra en büyük geçit töreni olmayı vaat ediyor. Törene 40 bin askeri personelin ve 1500 askeri hizmet biriminin katılması bekleniyor. 

Zafer Günü'nün, birçoğunda ilk kez olmak üzere 475 Rus şehri ve kasabasında askerlerin katılımıyla şenliklerle kutlanacak olması dikkate değer. Öte yandan bu yıl Büyük Anayurt Savaşı’nın sonlanmasının 75. yıldönümü kutlaması sadece 9 Mayıs günüyle sınırlı kalmayacak. Savunma Bakanlığı, 2020 boyunca kutlamalar için bir dizi etkinlik hazırladı. Askeri geçit töreni dışında planlanan etkinlikler şöyle: Nisan-Mayıs aylarında “Zafer Konvoyları” düzenlenecek ve savaş zamanından kalma sergilenen trenler tüm kahraman şehirlerden geçecek şekilde Kırım'ın Sivastopol ve Kerç şehirleri dahil ülkeyi baştan başa dolaşacak.

TRUMP KATILACAK MI?

En büyük merak konusu, ABD Başkanı Donald Trump’ın törenlere katılıp katılmayacağı. Geçen sene Haziran ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin onu Büyük Zafer'in 75. yıldönümü kutlamalarına davet etti. Kremlin'in de belirttiği gibi, Trump bunu pozitif karşıladı ve resmi bir davet bekleyeceğini söyledi, ancak henüz olumlu bir cevap vermedi. Trump bir seçim kampanyasının ortasında olacak ve her şey onun imajı için Moskova ziyaretini nasıl kullanacağına bağlı. Genel olarak Trump kararsız, ancak olumlu yönde karar vermesi diğer ülkelerden davet edilen kararsız liderleri de katılım için motive edecektir. 

TÖRENDE GÖZÜKMEK İSTEMEYENLER

Zafer Günü Geçit Töreni'nde gözükmek istemeyenler son karışıklıklardan dolayı Letonya, Litvanya ve Estonya temsilcileri. Bunun sebebi Rusya’nın 75. yıl kutlamaları kapsamında Baltık ülkelerinin şehirlerinin Kızıl Ordu tarafından Nazi işgalinden kurtuluşu şerefine havai fişek gösterisi düzenleyeceğini açıklamış olması. Baltık ülkelerinin anti-komünist hükümetleri bu gösterinin ülkelerindeki “Sovyet işgalini” unutturmaya yönelik bir girişim olduğunu iddia ediyorlar. 

9 Mayıs'ta kesinlikle Kremlin'de olmayacak olan bir başka şahsiyet henüz Rusya tarafından davetiye almamış olan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda. Bunun sebebi Duda’nın birçok Rusofobik söylemi... Kızıl Ordu'nun yaklaşık yarım milyon askeri Polonya’nın faşizmden kurtuluşu için yaşamlarını feda etmişti. Duda törende yer almayacak ama Polonya'nın eski cumhurbaşkanı Lech Walesa, Vladimir Putin'den davet alırsa Büyük Anayurt Savaşı'nın 75. yıldönümü kutlamalarına katılmaya hazır olduğunu bildirdi ve "Babam o günlerde öldü ve bu korkunç olayları hatırlamamız gerekiyor, ölen insanları hatırlayıp onurlandırmalıyız" dedi. Polonya yetkililerini, II. Dünya Savaşı hakkındaki gerçeği kabul etmeye ve tarihi yeniden yazma girişimlerinden vazgeçmeye davet etti. Kızıl Ordu'nun sadece Auschwitz'i değil, aynı zamanda tüm Polonya'yı özgürleştiren askerler olduğunu hatırlattı. Polonya’yı karşı-devrime taşıyan 1980’li yılların antikomünist hareketinde imzası olan Walesa’nın Kızıl Ordu’ya yönelik bu vefa gösterisinin nedeni merak konusu.