Kerry: Türkiye-Suriye sınırını IŞİD'den kurtarma planımız var

ABD Dışişleri Bakanı, ABD'nin Suriye'de daha "eylem odaklı" davranacağını söyleyerek, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'in elinde kalan bölgeler için harekete geçeceklerinin sinyalini verdi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Birleşik Devletler Barış Enstitüsü'nde (USIP) bir konuşma yaptı.

Beyaz Saray'ın Suriye'de birbiriyle bağlantılı üç hedefinin olduğunu söyleyen Kerry, bunları "IŞİD'i yenmek, iç savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları yoğunlaştırmak, bölgedeki ABD müttefiklerini desteklemek" olarak sıraladı.

Esad'a "diktatör" diyen Kerry, Esad'la IŞİD'in birbirinin alternatifi olmadığını iddia etti. Kerry, üstesinden gelmeleri gereken sorunun açık ve geniş bir kesim tarafından kabul edilecek bir alternatifi ortaya çıkartmak olduğunu belirtti.

"[Savaş] başlamadan önce var olan duruma geri dönmek yalın bir biçimde imkansız" diyen ABD Dışişleri Bakanı, muhalefete Esad'a güvenin ya da Esad'ın liderliğini kabul edin demenin "akla uygun" bir öneri olmadığını savundu.

Kerry, Esad'la müzakere etmek yerine ABD'nin "gerçek bir geçişi" zorladığını, çünkü Esad'ı iktidarda bırakmanın savaşı bitirmek anlamına gelmeyeceğini söyledi. Kerry, IŞİD'in yükselişinden de "Esad'ın gaddar rejiminin" sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Kerry, şu anda siyah-beyaz ve karar vermeyi kolaylaştıran bir durumla karşı karşıya olmadıklarına dikkat çekti.

ABD'li bakan, IŞİD'e karşı çabaların boşa gitmediğini söyleyerek, IŞİD'in yakın zamana kadar Türkiye-Suriye sınırının yarısını kontrol ettiğini, ancak şu anda bu oranın yüzde 15'e gerilediğini söyledi.

Kerry, "Müttefiklerimizle birlikte geri kalanı da açmak ve güvence altına almak için bir planımız var" diyerek, Türkiye ile ortak operasyon sinyali verdi.