'Kerkük petrolü yine Türkiye’den ihraç edilecek'

ABD’nin eski Bakü Büyükelçisi ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Matthew Bryza, Erbil ile Ankara arasındaki gerilimin bir şekilde son bulacağını ve Kerkük petrolünün yeniden Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ihraç edileceğini söyledi.

Dış Haberler

ABD’nin eski Bakü Büyükelçisi ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Matthew Bryza, "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin enerji kaynaklarını paraya çevirebilmesi için tek yol Türkiye. Türkiye gerçekten güçlü bir pozisyonda bulunuyor" dedi.

Bryza, Kerkük'e yapılan yatırımlar sayesinde petrol üretiminin devam ettiğini dile getirerek, "Ben eninde sonunda Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki tansiyonun düşeceğine ve Türkiye üzerinden Kerkük'teki enerji kaynaklarının ihracatına devam edileceğine inanıyorum. Bu olmak zorunda. Mesele bu noktaya ne kadar hızlı gelebileceğimiz" değerlendirmesinde bulundu.

“Dünyada günde yaklaşık 100 milyon varil petrol tüketiliyor ve Irak'ın kuzeyinden yapılan ihracat bu miktarın yüzde 1'inden az bir rakama tekabül ediyor” diyen Bryza, “Ancak bu kaynakların ihracatının Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara taşınması, Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti arasındaki uzun süreli işbirliğinin geliştirilmesi için potansiyel taşıyor” şeklinde konuştu.

Bryza, referanduma yönelik bölge ülkelerinin kendi çıkarlarına uygun tepkiler verdiğini söyledi.