Kerç Boğazı’nda iki gemi alev aldı: 14 kişi yaşamını yitirdi

Kırım yakınlarındaki Kerç Boğazı’nda iki gemi alev aldı. Türk ve Hint vatandaşlarının bulunduğu gemilerdeki mürettebattan 14 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı öğrenildi.

soL - Dış Haberler

Kırım yakınlarındaki Kerç Boğazı’nda iki gemi alev aldı.

İki gemiden birinde patlama meydana geldiği, diğer geminin de bu patlamaya bağlı olarak alev aldığı öğrenildi. Patlamanın meydana geldiği geminin sıvılaştırılmış doğalgaz taşıdığı ifade edildi. Sıvılaştırılmış gaz taşıyan tankerlerdeki yangının nedeninin, ön bilgilere göre birinden diğerine yakıt transferi olduğu belirtildi.

Boğazdan ayrılırken hareket halinde olan gemilerde yangın çıktığı, iki gemide toplam 31 kişilik mürettebatın bulunduğu kaydedildi. 

TASS haber ajansının bildirdiğine göre ölü sayısı 14'e çıktı.

Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı (Rosmorreçflot) Basın Dairesi Başkanı Andrey Kravçenko ise Sputnik'e yaptığı açıklamada, Kerç Boğazı'nda yanan gemilerden 8 Türk denizcinin sağ olarak kurtarıldığını söyledi. Kravçenko "8 Türk denizci sağ olarak bulundu, hepsi farklı gemilerde. Mercury römorkörü birkaç saat içinde Kerç'e ulaştırmak için yaralıları topluyor. Kente Kırım afet merkezinden doktorlar gönderiliyor. Kurtarma operasyonunda 8 gemi, 2 kurtarma römorkörü bulunuyor" dedi.

Kurtarılan Türk denizcilerinin Kaptan Ozan Güleç, Üçüncü Kaptan Eren Köklü, Aşçı Alper Boyayapan, Güverte Stajyeri Tolga Görgülü, Kaptan Eralp Akat, İkinci Kaptan Emre Şen, Aşçı Ali Karaoğlu, Güverte Stajyeri Tamer Yankı olduğu bildirildi.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 12 kişinin kurtarıldığı duyurmuştu.

"Kandiy (Venice)" ve "Maestro" adlı iki geminin de Tanzanya bayraklı olduğu bildirildi.

"Kandiy" isimli gemide 17 kişinin bulunduğu; bunlardan 9'unun Türkiye vatandaşı ve 8'inin Hindistan vatandaşı olduğu, "Maestro" gemisinde ise 7'si Türkiye ve 7'si Hindistan uyruklu olmak üzere 14 kişinin bulunduğu ifade edildi. Olay yerine 10 kurtarma gemisi ile çok sayıda arama kurtarma personelinin gönderildiği açıklandı.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada gemilerdeki mürettebattan bazı kişilerin alevlerden kaçmak için denize atladıkları bilgisine de yer verildi.

ÖMER ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AKP Sözcüsü Ömer Çelik iki geminin de sahiplerinin Türk olma ihtimali olduğunu söyledi. Çelik "31 mürettebattan 17’si Türk. Kazayı yakından takip ediyoruz" dedi.

ABD'NİN YAPTIRIM LİSTESİNDE

Öte yandan iki geminin de Kasım 2018'de ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesine ek olarak yayımladığı tavsiye notunda yer alan 35 gemilik listede yer aldığı bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığı geçen kasım ayında Rusya ve İran’dan bazı şirket ve kişilere Suriye’ye “yasadışı olarak” petrol sevk ettikleri gerekçesiyle yaptırım kararı almıştı.

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca Suriye’ye 2016-2018 yılları arasında petrol sevkıyatı yapan 35 geminin ismini yayımlayarak bu gemilerle çalışan şirketlerin yaptırıma tabi tutulabileceğine dair bir tavsiye notu açıklamıştı. Kerç Boğazı’nda yanan Kandıy (Venice) ve Maestro adlı gemilerin bu listede yer aldıkları bildirildi.