Kaşıkçı olayında yeni ayrıntılar: İğne ile uyuştururken aşırı doz sonucu öldü

Washington Post gazetesi ABD istihbaratından kaynaklara dayandırdığı haberinde, Washington'un Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’ya tuzak kurma planından haberdar olduğunu ancak gazeteciyi uyarıp uyarmadığının bilinmediğini yazdı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra haber alınamayan ve öldürüldüğü ileri sürülen Cemal Kaşıkçı’ya tuzak kurulduğundan ABD istihbaratının haberdar olduğu iddia edildi.

Kaşıkçı’nın bir süredir köşe yazıları yazdığı Washington Post gazetesinde bugün çıkan bir habere göre, ABD istihbaratı Suudi Arabistan’ın gazeteciye tuzak kurarak onu ülkesine kaçırma planı yaptığından haberdardı. Ancak Kaşıkçı'yı uyarıp uyarmadığı bilinmiyor. ABD istihbaratına yakın kaynaklara dayandırılan habere göre, Suudi Arabistan ABD'deki plan başarısız olunca İstanbul'daki konsoloslukta tuzak kurarak Kaşıkçı'yı kaçırmak istedi ancak bir şeyler ters gidince Kaşıkçı öldürüldü. Reuters’a konuşan bir Suudi kaynak da İngiliz istihbaratının Kaşıkçı’nın konsoloslukta uyuşturulmak istenirken aşırı doza maruz kaldığını düşündüğünü öne sürdü.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı’nın önce Virginia'daki evinden kaçırılarak ülkeye getirilmesi emri verdi. Suudi yetkililerin emri yerine getirmek için yaptıkları plandan ABD istihbaratı haberdar oldu ve bu planı engelledi.

Habere göre Suudi yetkililerin Kaşıkçı’yı kaçırdıktan sonraki planlarının ne olduğu bilinmiyor. ABD istihbaratının Kaşıkçı’yı uyarıp uyarmadığı da bilinmiyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Obama dönemi yetkililerinden Ned Price istihbarat çevrelerinin Kaşıkçı’yı uyarmamalarının tehdit alan olası kurbanları uyarma zorunluluğu getiren yasanın ihlali olduğunu söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino dün yaptığı açıklamada istihbarat konularında yorum yapamayacağını belirtti ancak ABD hükümetinin Kaşıkçı’yla ilgili bir plandan önceden haberi olduğu haberlerini reddetti.

Habere göre, Kaşıkçı’nın arkadaşları, son dört aydır Muhammed bin Selman’a yakınlığıyla bilinen üst düzey Suudi yetkililerin gazeteciye "yem olarak" ülkesine dönmesi durumunda koruma, hükümette üst düzey görev vb. teklifler götürdüklerini dile getirdi. Kaşıkçı’nın tekliflere şüpheyle yaklaştığını belirten arkadaşları gazetecinin Mayıs ayında kraliyet divanı danışmanı Suud el-Kahtani ile yaptığı telefon görüşmesini hatırlatarak "Dalga mı geçiyorsunuz" dediğini söyledi. 

Gazetecinin arkadaşlarına göre, Kahtani Eylül 2017’de Kaşıkçı’yı arayarak Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanma yasağının kaldırılması gibi reformları öven yazılarından ötürü Muhammed bin Selman’ın memnuniyetini iletti. Bu görüşmede Kaşıkçı, Kahtani’ye reformları öveceğini ancak muhaliflerin tutuklanması gibi konuları da yazmaya devam edeceğini söyledi.

Veliaht Prense yakın bir başka kaynak ise, geçen yıl Kaşıkçı’nın kendisinden Muhammed bin Selman’a bir mesaj iletmesini istediğini söyledi. Buna göre, Kaşıkçı bu kişiye "Selman'ın Kaşıkçı gibi bir danışmana ihtiyacı olduğunu" söyledi, bu mesajını veliaht prense iletmesini istedi. Sözkonusu kaynak bu mesajı Selman'a ilettiğini ancak Selman’ın, Kaşıkçı’nın Müslüman Kardeşler ve Katar’la bağları nedeniyle bunun mümkün olmayacağı yanıtını verdiğini söyledi.