Kabe'ye vinç düştü: En az 107 kişi yaşamını yitirdi

Kabe'de şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Mescid-i Haram'da bulunan bir vinç düştü. Düşen vincin ardından onlarca kişi hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

Güncelleme: Suudi yetkililere göre ölenlerin sayısı 107'ye yükseldi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in açıklamalarına göre ölenlerin arasında 2 Türk bulunuyor.


Güncelleme (21.40): Kralın sarayının olduğu kısımdaki vincin devrildiği öğrenildi. Tonlarca ağırlığındaki vinç, beton blokları yıktığı için çok sayıda yaralı olduğu belirtiliyor.

AFP ise Suudi yetkililere dayandırdığı bilgiye göre 87 kişinin öldüğünü belirtti. Aynı şekilde, Reuters de Suudi Sivil Savunma yetklisine dayandırdığı haberinde en az 87 kişinin öldüğünü 154 kişinin de yaralandığını açıkladı.


Güncelleme (21.34): Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Kabe'de meydana gelen kazada, şu ana kadar yaptıkları tespitlere göre, 17 Türkiye Vatandaşının yaralandığını söyledi. AA'da yer alan habere göre, Mekke'deki Türk hastanesinde 12, Suud hastanelerinde de 5 yaralının bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Keleş, "Şu anda tespitlerimize göre 17 yaralımız var, bunların genel sağlık durumları da iyi" diye konuştu.


Güncelleme (21.27): Son alınan bilgiye göre, Kabe'deki faciada, ölü sayısı 80'e, yaralı sayısıysa 170 yükseldi.


Güncelleme (21:00): Suudi televizyonlarında olay sonrası ilk görüntüler yayımlanmaya başlandı.


Güncelleme (20:44): soL, Kabe inşaatı konusunda Suudilerin gözünün döndüğünü yazmıştı


Güncelleme (20.17): Suudi yetkililere göre 65 ölü, 154 de yaralı var.


Güncelleme (20.06): Suudi Arabistan güvenlik yetkilileri, son belirlemelere göre 62 kişinin öldüğünü, 30 kişinin yaralandığını bildirdi.


Güncelleme (20.00): Haber kanalları, kazada, 1 değil 2 Türkiye vatandaşı öldüğü bilgisini geçti.


Güncelleme (19.50): Yoğun fırtına nedeniyle 50-55 metre uzunluğundaki vinç, hacı adaylarının üzerine devrildi. Olayda 1'i Türkiye vatandaşı olmak üzere 52 hacı adayı yaşamını yitirirken 1'i Türkiyeli 30 kişi de yaralandı. Bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Mehmet Ali Ünal adında bir Türkiye vatandaşının da kazada yaralandığı belirtiliyor. 

Diyanet Görevlisi Ahmet Turan Yıldız, ölen hacı adayının Trabzonlu olduğunu söyledi.


Güncelleme (19.16): Mekke'de bugün akşam vakitlerinde görülen yağışlar, sel baskınlarına neden oldu. Yağmurla birlikte Kabe genişletme çalışmalarında kullanılan vince yıldırım çarpması sonucu tavaf alanına devrilmesi üzerine çok sayıda ölü ve yaralının olduğu bildirildi. İlk belirlemelere göre 10 olan ölü sayısının 15'e çıktığı ifade edildi.


Bugün saat 18 sıralarında Kabe'nin inşaatında kullanılan büyük vinçlerden biri Kabe'nin üzerine düştü. Kabe'de yaşanan kazada 10'a yakın hacı adayının yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Ölü ve yaralıların sayısı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Kaza sırasında binlerce kişinin Kabe'de olduğuna dikkat çekiliyor.

Suudi Arabistan 4 yıl önce Kabe'de alan büyütme çalışmalarına başlamıştı.

Ayrıntılar gelecek...