İsveç Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin taahhütlerinden memnunum

Türkiye'deki çocuk istismarı ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'le Twitter'da tartışan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türk yetkililerin bu konuda yeni bir kanunun kabul edilmesine yönelik verdiği taahhütten memnun olduğunu dile getirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin, ''15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına'' ilişkin hükmü iptal etmesi ve ''12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasının hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu'' kararının ardından Twitter'da, "15 yaş altındaki çocuklarla cinsel ilişkiye izin veren karar geri çekilmelidir. Çocukların cinsel istismara karşı, daha az değil, daha fazla korunmaları lazım." şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.

Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Twitter'a "Türkiye'de böyle aptalca bir şey yok" yazarak Wallström'e tepki göstermişti.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Wallström, Hürriyet Daily News'in sorularına verdiği yazılı yanıtta şu mesajı verdi: "Anayasa Mahkemesi'nin 26 Mayıs'taki kararıyla ilgili mesajımın farklı şekillerde yorumlandığını anlıyorum. Niyetim çocukların korunmasına dikkat çekmek ve bu konudaki endişeleri dile getirmek olmuştur. Türk yetkililer, attığım tweet'ten sonra bütün çocuklara cinsel istismara karşı aynı korumayı sağlayan yeni bir kanunun kabul edileceğine dair taahhütlerini açıkladılar, bunu memnuniyetle karşılıyorum."

'ATTIĞIM TWEET'İN VİYANA'DAKİ PANOYLA İLGİSİ YOK'

Wallström, attığı tweetin Viyana'daki Kronen Zeitung havaalanındaki bir panoda Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların cinsel istismarına izin verildiğine dair bir pano yazısıyla ilgisi olup olmadığı sorusuna ise, "Viyana'daki bir panoda böyle bir yazı gösterildiğinden haberim yoktu' şeklinde yanıtladı.

'DARBE GİRİŞİMİNİ KOŞULSUZ KINIYORUZ'

Wallström, 15 Temmuz darbe girişimine İsveç'in yaklaşımıyla ilgili bir soruya ise, "İsveç, Türkiye'de demokratik seçilmiş hükümeti devirmek üzere girişilen darbe girişimini koşulsuz kınıyor. Darbe başarılı olsaydı, Türkiye'nin başına gelebilecek olan karanlık dönemin farkındayız. Ancak desteğimiz, darbeden sonraki belli başlı bazı gelişmelerden endişe duyduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Yapılan bütün eylemlerin herkes için insan haklarına tam saygı ve hukukun üstünlüğü ilkelerine uygun olarak yapılması zorunludur. İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğine olan desteği bakidir ve belki de her zamankinden daha önemlidir. Türkiye'nin AB'yle yakınlaşması, Türkiye'nin değil, aynı zamanda AB'nin ve İsveç'in de yararına olacaktır." cevabını verdi.