İsveç Başbakanı Löfven'den AKP'ye yanıt: Geri adım yok, çocuk çocuktur...

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nın "15 yaşından küçükler ve cinsel ilişki" konusundaki kararını endişe verici bulduklarını söyledi.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi’nin, "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü iptal etmesi ve "12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanmasını hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu" kararın ardından, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasında Twitter üzerinden bir tartışma başlamıştı. Tartışmanın ardından İsveç maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmıştı.

Tartışmaya İsveç Başbakanı Stefan Löfven Ürdün’den katılarak, "Görüşlerimizden geri adım atmamız söz konusu değil; çocuk, çocuktur" diye konuştu.

Löfven gazetecilere yaptığı açıklamada, İsveç’in Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediğini belirterek, "Diyalog içinde olmak bizim için önemli; ancak, kuvvetle inandığımız konuları da ifade etmeliyiz. Anayasa Mahkemesi'nin kararı endişe verici. Bizim açımızdan, savunduğumuz çocuk haklarının güçlendirilmesi konusunda görüş bildirmemiz önemli" dedi.Löfven, "Çocuk haklarının güçlendirilmesi konusundaki görüşümüzden geri adım atmamız için bir neden yok. İfade etmek istediğim, çocuk haklarının ileriye değil, geriye doğru gitmesi riski var. Çocuk çocuktur. Evlilik veya cinsel ilişki gibi konularda seçim yapabilme olanakları yoktur" diye konuştu.