İsrail'le ticarete 'van minüt' işlemedi

AKP ve Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert sözlerine ve diplomatik krizlere rağmen, 2009'dan bu yana İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi artıyor.

Dış Haberler

Türkiye ile İsrail arasında, Davos'taki "van minüt" şovuyla başlayan ve Mavi Marmara katliamı ile doruk noktasına ulaşan siyasi ve diplomatik kriz, ticareti pek etkilemedi.

Foreign Affairs'ten Kemal Kirişçi ve Sinan Ekim'in makalesine göre, Türk ve İsrailli liderlerin birbirleri için söylediği sert sözleri karşın, 2009'dan bu yana İsrail-Türkiye ticaret hacmi yüzde 19 oranında arttı. Aynı süre içerisinde, Türkiye'nin toplam ticaret hacmi yüzde 11 artış gösterdi.

Türkiye'nin Arap baharındaki rolü nedeniyle Ortadoğu ülkeleriyle bozulan ilişkilerine dikkat çekilirken, Mısır ve Suriye ile olan ticari ilişkilere dair rakamlar verildi. 2011'de Suriye ile olan ticaret hacmi 2 milyar dolarken, 2014 yılında bu 500 milyon dolara kadar geriledi.

Türkiye'nin Mısır'a olan ihracatı ise 2012 ile 2014 yılları arasında yüzde 10 civarında düşüş yaşadı. Öte yandan Mısır, Türk mallarının İskenderiye limanına geçişini oldukça ucuzlatan serbest ticaret anlaşmasını da yenilemeyeceğini açıklamıştı.

Ukrayna meselesindeki ikircikli tutumuna rağmen, Türkiye'nin Rusya'ya olan ihracatı da geriledi. 2013-2014 yılları arasında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı yüzde 15 oranında düşüş gösterdi. Ukrayna'ya ihracattaki düşüş de, aynı periyotta, yüzde 21.

Türkiye ile İsrail arasında ticaret ise, göreli olarak dengeli kaldı. Türkiye'nin İsrail'den ithalatı 3 milyar dolar seviyesindeyken, benzer rakamlar ihracat için de geçerli. 

İsrail'den Türkiye'ye gelen turist sayısı da artış gösterdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin verilerinde göre, 2012'de 83 bin 740 olan turist sayısı, 2014'te 188 bin 608'e yükseldi. 2008'de ise bu rakam yarım milyon civarındaydı.