İsrail'den Suriye'ye 'S-300'leri vurma' tehdidi

İsrailli bir yetkili, Suriye'yi Rusya'dan yeni alınan S-300 hava savunma sistemini vurmakla tehdit etti. İsrail'in olası saldırıyı tek başına gerçekleştirmesi mümkün görünmüyor.

Dış Haberler

İsrailli bir yetkili, Rusya'nın Suriye'ye gelişmiş S-300 hava savunma sistemi vermesinin İsrail'e ciddi zorluk yaşatacağını söyledi.

İsrail yayın kuruluşu KAN'a konuşan yetkili, S-300'lerin "İran bağlantılı hedeflere saldırıları daha zor hale getireceğini" belirterek, hava savunma sisteminin vurulabileceğini dile getirdi.

Suriye, hava savunma sistemi için 1 milyar dolar ödeyecek, bu para Rusya'ya hava savunma sisteminin teslimi sonrasında verilecek.

Adı verilmeyen İsrailli yetkili, hava savunma sisteminin tesliminin engellenmeyeceğini, teslim sonrasında "farklı yollarla" sistemi durduracaklarını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Rusya'nın Suriye'ye S-300 vermesine karşı çıkarak, kararın "sorumsuzca" olduğunu savunmuştu. 

İSRAİL S-300'LERİ VURABİLİR Mİ?

Rus gazetesi Vzglyad, İsrail'in S-300'lere karşı seçeneklerini değerlendiren bir yazı yayımlamıştı.

Yazıda İsrail'in S-300'leri durdurmak için 5 seçeneği olduğu söyleniyor. Rus askeri uzman Aleksandr Şulman'a göre bu 5 seçenek şunlar:

  • S-300'leri ele geçirip onları İsrail'e götürmek. İsrail bu yöntemi 1969'da izlemişti. İsrailli paraşüt birlikleri Sovyet yapımı P-12 radar sistemini ele geçirerek İsrail'e taşımıştı.
  • Kara operasyonu yaparak füzeleri imha etmek ve mürettebatı yok etmek. Şulman'a göre benzer bir operasyon İsrail tarafından 1969'da Yıpratma Savaşı'nda Mısır'a karşı yapıldı.
  • S-300'lere karşı ağır füze saldırıları gerçekleştirmek. İsrail bu yöntemi 1982'de Suriye ordusuna karşı izlemişti.
  • Elektronik sinyal bozucu kullanmak. İsrail, 2007'de Suriye askeri bölgelerini bombalarken sinyal bozucu kullandı.
  • S-300'leri sabotajla imha etmek.

'ABD DAHİL OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL'

Bağmsız askeri uzman Antoine Lavrov, kara operasyonu ve sabotaj seçeneklerinin mümkün olmadığını savunuyor. Lavrov'a göre S-300'ler yalnızca uzun menzilli, güdümlü silahlarla ya da hava saldırılarıyla yok edilebilir.

Lavrov, İsrail'in S-300'leri imha edecek hava gücüne sahip olduğunu, ancak S-300'lerin elektronik sistemlerinin ABD desteği olmadan bozulamayacağını söylüyor.

Rus askeri uzmana göre, ABD'nin dahil olduğu büyük ölçekli bir operasyon olmadan S-300'lerin imha edilmesi mümkün değil. 

Vzglyad'a konuşan İsrailli bir askeri uzmansa, S-300'lere "teknik değil siyasi nedenlerle saldırmayacaklarını" dile getiriyor. İsrailli uzman, S-300'lere saldırmaları durumunda Rusya'yla İsrail'in askeri olarak karşı karşıya geleceğini ifade diyor.