İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs doğalgaz boru hattı anlaşması imzaladı

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, İsrail ile Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının temelini oluşturacak üçlü bir anlaşmaya imza attı.

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, doğalgaz boru hattı anlaşması imzaladı.

Euronews'te yer alan habere göre, Doğu Akdeniz'in (Eastern Mediterannean) kısaltması EastMed olarak isimlendirilen doğalgaz boru hattı anlaşması bugün Yunanistan'ın başkenti Atina'da üç ülke liderinin katılımıyla imzalandı.

İsrail adına törende Başbakan Binyamin Netanyahu, Kıbrıs adına Cumhurbaşkanı Nikos Anastasyadis ve Yunanistan adına da Başbakan Kiryakos Miçotakis yer aldı. İmzalar her üç ülkenin enerji bakanları tarafından atıldı.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin de anlaşmayı daha sonraki bir tarihte imzalayacağı belirtildi.

Yunanistan Enerji Bakanı Kostis Hatzidakis, boru hattı anlaşmasının "Türkiye'ye mesaj göndermek değil, enerji sektöründe bölgesel düzeyde işbirliğini ilerletme amaçlı" olduğunu söyledi.

Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki 3'lü anlaşma Rus gazına alternatif olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin karşı çıkmasına rağmen ülkeler 2022 yılına kadar nihai yatırım anlaşmasını yapmayı ve 2025 yılında da boru hattını tamamlamayı hedefliyor.

Üç ülkenin anlaşması, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan iki mutabakatın ardından geldi. Mısır'ın yanı sıra her üç ülkenin yönetimi, Ankara ile Trablus'un Doğu Akdeniz'deki anlaşmalarına karşı çıkıyor.